Ministr školství ocenil české paralympioniky

11. 4. 2018 | Aktuality

Celkem čtrnáct hendikepovaných sportovců převzalo v úterý čestné ocenění od ministra školství Roberta Plagy. „Jsem rád, že vám můžu osobně předat Čestné uznání ministra školství, mládeže a tělovýchovy za vynikající reprezentaci, ale také za přípravu české reprezentace a vytvoření vynikajících podmínek pro sportovce na dvanáctých zimních paralympijských hrách v Pchjongčchangu,“ přivítal Plaga sportovce, které doprovázeli i trenéři a členové paralympijské výpravy.

Letos sice nezískali čeští paralympionici žádný cenný kov, zato mají hned několik umístění v elitní desítce. Největším paralympijským úspěchem bylo šesté místo sjezdaře Patrika Hetmera. Šestou příčku urvali také čeští sledge hokejisté. Tadeáš Kříž, student univerzity Palackého, se do Pchjongčchangu dostal na divokou kartu a na své vůbec první paralympiádě v Super-G dojel s dvanáctým nejrychlejším časem.

Ministerstvo školství podporuje hendikepované sportovce každoročně i finančně. V rámci programu Sportování bez bariér plánuje mezi ně rozdělit téměř 85 milionů. V budoucnu se ministerstvo chystá také vytvořit speciální cenu pro sportovce, kteří získají na paralympiádě medaili.