Ministr Dobeš: Míříme k moderní státní maturitě v elektronické podobě

14. 7. 2011 | Aktuality

K moderní státní maturitě v elektronické podobě míří české školství sice malými kroky, ale jistě. Vyplynulo to z pondělního vyjádření ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše.

„Letošním spuštěním státních maturit jsme iniciovali také potřebné změny, které je nutno co nejdříve do rozjetého systému zapracovat,“ uvedl dnešní tiskovou konferenci ministr školství Dobeš a pokračoval: „U příštích maturit zajisté zkrátíme a obrátíme harmonogram. První budou písemky, aby mohly jejich výsledky případně využít vysoké školy v přijímacím řízení, až poté zkoušky ústní. Důležité změny jsou již v legislativním procesu,“ dodal ministr Dobeš.

K moderní maturitě 21. století chce ministerstvo školství dospět i zavedením srovnávacích zkoušek v 5. a 9. třídách na základních školách. Testování by probíhalo elektronicky, a tento způsob by se překlopil i do maturitního testování.

„Očekáváme, že zavedení standardů vycházejících v podstatě ze školních vzdělávacích programů, které dnes svým podpisem pan ministr posvětil, zvládne bez problémů kolem devadesáti procent škol,“ vysvětlil náměstek pro regionální školství Ladislav Němec. Prozatím je testování 5. a 9. tříd vypracováno pro minimální úroveň, do budoucna chce ministerstvo vypracovat standardy i v úrovni středně těžké, přičemž by se měřila matematika, český a cizí jazyk.

Na závěr tiskové konference doplnil ředitel CERMAT-u Pavel Zelený shrnující výsledky státní maturity a data opravných maturitních termínů: „Obdrželi jsme 952 žádostí o přezkoumání výsledků didaktických testů, všechny jsme pečlivě přezkoumali a 10 z nich vyhodnotili jako opodstatněné. Těmto žákům budou vydána dodatečná vysvědčení. K opravnímu termínu se přihlásilo 23 653 žáků, zkoušky proběhnou ve dvě stě třiceti spádových školách. V době od 1. do 15. září půjdou žáci k ústním zkouškám, následující čtyři dny budou mít na opravné písemky. Vysvědčení pak dostanou 26. září,“ dodal na závěr Zelený.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT