Ministr Dobeš: U státních maturit propadla pětina žáků

22. 6. 2011 | Aktuality

Téměř 20 procent žáků neuspělo u státní maturity. Nejhůř dopadly odborné školy a učiliště. Skoro deset procent žáků přitom školy k maturitě nepřipustily. „Je to ale dobře,” prohlásil ministr Josef Dobeš na adresu pětinového neúspěchu na českých středních školách.

„Maturity dopadly hladce, do konce června odešlu zprávu z analýzy státních maturit do vlády i do školského sněmovního výboru,“ řekl na úvod ministr Dobeš a pokračoval: „Propříště otočíme harmonogram maturit tak, aby se testy dělaly už v dubnu a ústní zkoušky v květnu, a také přesuneme opravné termíny maturit tak, aby byl soulad s případným nástupem na vysoké školy,“ dodal ministr.

Předpokládaný počet žáků pro opravný podzimní termín je 27 až 28 tisíc, přičemž nejčastěji propadali z matematiky. Z ní neuspělo více než 14 procent žáků.

„Teď se ukázalo, že laťka náročnosti byla nastavena správně a já z ní rozhodně nehodlám slevovat. Mým záměrem je spíš dotahovat školy do jisté úrovně, postupně tu laťku kvality zvyšovat,“ zdůraznil ministr Dobeš.

Výsledky maturitní zkoušky 2011 najdete v tomto odkazu.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT