Ministerstvo školství podává trestní oznámení kvůli projektu INDOŠ

22. 8. 2003 | Aktuality

Mluvčí Ministerstva školství (MŠ) Hana Vítková oznámila, že se MŠ rozhodlo připojit k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) a podává trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli projektu Internet do škol.

Mluvčí Ministerstva školství (MŠ) Hana Vítková oznámila, že se MŠ rozhodlo připojit k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) a podává trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli projektu Internet do škol. Chce tímto vyvodit následky nevýhodně uzavřených smluv.

Generální dodavatel Internetu do škol společnost AutoCont OnLine označila zprávu za neobjektivní, a dala ji proto na přezkoumání právníkům. Vedení firmy se totiž domnívá, že materiály ministerstva školství, z nichž NKÚ při vypracování zprávy vycházel, byly záměrně zkreslené. Ministerstvo nařčení odmítá.

NKÚ došel k závěru, že ministerstvo školství nehospodárně využilo nejméně 884 milionů korun, porušilo zákon o rozpočtových pravidlech a uzavíralo pro stát nevýhodné smlouvy. Navíc platilo i za neodvedenou práci a nekontrolovalo ani realizaci smluv.

Týdeník Respekt podal stejné trestní oznámení. Reportérka týdeníku vyzvala Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, aby stíhalo bývalého ministra školství Eduarda Zemana.

zdroj: CTK