Mezinárodní den nenásilí na Univerzitě Pardubice

4. 10. 2010 | Tiskové zprávy

V pondělí 4. října večer vytvoří mladí lidé v areálu Univerzity Pardubice a vysokoškolských kolejí živý ohňový symbol nenásilí. Akci pořádá Studentská rada Univerzity Pardubice a Komunita pro lidský rozvoj k Mezinárodnímu dni nenásilí.

Od roku 2007, kdy byl den 2. října (podle narození Mahátmy Gándhího) OSN vyhlášen „Mezinárodním dnem nenásilí“, se koná každoročně řada akcí v různých městech na celém světě včetně České republiky. Většinou se jedná o studentské konference, koncerty, semináře a živé symboly nenásilí.

Letos se zapojuje podruhé i Univerzita Pardubice. Z iniciativy občanského sdružení Komunita pro lidský rozvoj a studentské rady univerzity vytvoří mladí lidé s loučemi živý symbol nenásilí. Akci doprovodí i fireshow skupina Palitchi a promítání filmů o nenásilí v klubu Dýdy Baba v univerzitním kampusu.

Záštitu nad akcí převzal prorektor univerzity pro vzdělávání a záležitosti studentů prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.

K této akci za její organizátory uvedla Ing. Zuzana Kleprlíková, předsedkyně Studentské rady Univerzity Pardubice:

„Každý účastník akce bude mít možnost koupit si louč. Přítomní vytvoří obrazec – symbol nenásilí, který bude v prostoru před pavilonem C kolejí na zemi předkreslený, a v určitý čas všichni najednou louče zapálí. Následovat bude společná meditace za mír a nenásilí ve světě. Poté vystoupí skupina Palitchi a předvede svoji ohňovou show. Pokračovat budeme v klubu Dýdy Baba, kde bude promítání dokumentárních filmů o nenásilí a případná diskuse k tématu.“

Akce začíná v pondělí 4. října v 19 hodin na travnaté ploše před pavilonem C vysokoškolských kolejí a kromě studentů Univerzity Pardubice je otevřen široké veřejnosti.

Časový rozvrh akce:
18:30 – 19:00 hod. – zahájení prodeje loučí
19:00 – 19:30 hod. – živý symbol nenásilí
19:30 – 20:00 hod. – fireshow
20:00 – 21:30 hod. – promítání dokumentů v klubu Dýdy Baba

Bližší informace k této akci:
Ing. Zuzana Kleprlíková
předsedkyně Studentské rady Univerzity Pardubice
mobil 777 556 256
Bc. Vít Ronovský
člen o.s. Komunita pro lidský rozvoj
mobil 777 142 028

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz

Další články k tématu