Méně peněz? Více zahraničních studentů!

21. 11. 2003 | Aktuality

Právě takto, přijímáním více zahraničních studentů – platících studentů, zamýšlí akademická obec uskutečnit „odvetu“ vůči plánovanému snížení peněz pro vysoké školy.

Právě takto, přijímáním více zahraničních studentů – platících studentů, zamýšlí akademická obec uskutečnit „odvetu“ vůči plánovanému snížení peněz pro vysoké školy.

 

Jak vás náš server již informoval, v těchto dnech se jedná o snížení rozpočtu pro vysoké školy. Ty ale už teď potřebné peníze nedostávají. Akademikům tak došla trpělivost. Odboráři, profesoři, všichni jsou rozhořčení. Budoucím studentům nezbývá než se bát, aby pro ně na vysoké škole zbylo místo. 

 

Účinnou odvetu akademici vidí v přijímání zahraničních studentů. Ti platí a mohli by svým studiem u nás přinést kýžené finanční prostředky, které školy nedostávají, ale potřebují.  Zatím je tento návrh spíše strašákem a situace, že by na českých vysokých školách studovali pouze cizinci nehrozí. Legálně je to však možné. Informační kampaň v zahraničí už se také rozjela.

 

Poptávka je prý nejvíce mezi mladými lidmi z východu. Ne každý si však může dovolit platit školné, které u nás činí ročně až osm tisíc dolarů. V některých zemích, například Číně, Indii či Vietnamu se jedná o vládních stipendiích, která by tyto náklady pokryla. Na Fakultu aplikovaných věd Západočeské univerzity z této oblasti míří okolo dvě stě studentů.

 

Samozřejmě máme zájem o české studenty. Ale vláda nás nutí ke stále razantnějším krokům,“ uvedl předseda Rady vysokých škol František Ježek.