MBA studium každoročně láká stále více studentů

10. 2. 2016 | Inspirace

Kariérní postup a atraktivní nabídky, vyšší finanční ohodnocení, nové kontakty a především prohloubení znalostí pro efektivnější řízení firmy a lepší orientaci v oboru. To jsou důvody, proč MBA či LLM studium každoročně láká stále více zájemců. Ukazuje to alespoň nově zveřejněný průzkum institutu CEMI mezi 900 respondentů.

Podle CEMI roste zájem mezi mladými do 30 let i staršími nad 50 let. Nejvíce přitom přitahují obory Executive MBA a Management obchodu.

Studenty k MBA láká skutečnost, že stále roste počet lidí s vysokoškolským titulem, který přestává být pro absolventa výhodou na trhu práce. Na významu tedy nabývá další profesní vzdělávání, jako je MBA či LLM studium.

Nejčastějšími studenty jsou muži ve věkových kategoriích 31 – 40 let a 41 – 50 let, mají vysokoškolské vzdělání a žijí v Praze či Středočeském kraji. V průběhu let jsou zaznamenány dvě další tendence. Jednak se zvyšuje zájem mladých lidí do 30 let, ale zároveň roste i počet studentů mezi 51 až 60 lety. Vzhledem k online formě studia se tedy ukazuje, že vzdělávat se může každý nehledě na věk či mnohaleté pracovní zkušenosti. V porovnání muži versus ženy jednoznačně vítězí muži, během posledních třech let se poměr ustálil na zhruba 70:30. Pokud

92 % respondentů uvádí jako jeden z dopadů tohoto profesního vzdělání jejich pracovní postup. 36 % z nich si polepšilo ihned po ukončení studia, většině (90 %) se to následně podařilo do jednoho roku. 75 % absolventů přinesl MBA titul 10–30% zvýšení platu, případně jim zajistil jinou formu ohodnocení navíc. Absolventi si všímají řady dalších uplatnitelných výhod v profesním životě. 40 % si například cení nových pracovních a osobních kontaktů, 42 % pociťuje celkovou konkurenční výhodu na pracovním trhu a obecně kladně hodnotí nové znalosti a lepší přehled v současných trendech a novinkách v podnikání.

Zdroj: Průzkum institutu CEMI Zdroj fotografie: Freeimages.com

Další články k tématu