Maturitu mám za sebou. Co dál?

29. 5. 2018 | Rady maturantům

Ať už jste maturitu zvládli úspěšně či nikoli, máte ji už za sebou, a právě teď uvažujete nad tím, co bude dál. Jestliže se ještě nechcete zařadit mezi pracující populaci a chcete dál rozšiřovat své vzdělání, nabízíme stručný přehled všech možností, který vám pomůže s rozhodováním.


ROZŠIŘTE SVÉ VZDĚLÁNÍ V OBORU

Státní vysoké školy – největší výhodou těchto škol je samozřejmě bezplatnost. Po úspěšném absolvování získáte titul, který je v některých oborech nezbytností, někde je v praxi lépe hodnocen  a na trhu práce se považuje za konkurenční výhodu.

Nevýhodou řady státních škol je nutnost pravidelné docházky, což velice omezuje možnost přivýdělku při studiu. Můžete však zvolit takový obor, který nabízí kombinované, případně dálkové studium. Při výběru školy je vždy nutné zohlednit možnosti budoucího uplatnění.

Soukromé vysoké školy – na tento typ vysokých škol berou často bez přijímacích testů, studentům navíc poskytují více individuální přístup. Na druhou stranu zde platíte školné, i když řada soukromých škol nabízí možnosti stipendií. Je však vhodné vybírat školu v dojezdu, protože obvykle neposkytují žádnou možnost ubytování či stravování jako státní vysoké školy.

Vyšší odborné školy – studium na VŠO vám pomůže prohloubit znalost v oboru. Velice často přijímají studenty bez přijímacích zkoušek. Velký důraz je kladen na praxi. Když pomineme školné (3.000 – 6.000 Kč ročně), je jejich velkou nevýhodou fakt, že nejsou u zaměstnavatelů ani v zahraničí příliš uznávány.

Více zde.

 

ZDOKONALTE SI CIZÍ JAZYK NEBO SE NAUČTE DALŠÍ

Pomaturitní jazykové studium – znalost cizího jazyka je dnes pro řadu zaměstnavatelů prakticky samozřejmostí. Školné v jazykovkách si sice hradíte sami, ale po úspěšném absolvování získáte certifikát, který má na trhu práce vysokou hodnotu. Na jazykových školách se také můžete spoléhat na kvalitu vyučujících.

Jazykový pobyt v zahraničí – pobyt v zahraničí vám bezpochyby pomůže zdokonalit se v cizím jazyce. Obvykle je zahraniční pobyt spojen s brigádou, která vám poskytne další cenné zkušenosti a praxi. Některé agentury či zahraniční školy dokonce hradí i cestu a ubytování, takže takový pobyt vás vůbec nemusí vyjít draho.

Více zde.

 

PŘIPRAVTE SE NA OPRAVNOU MATURITU

Přípravné kurzy – přípravné pomaturitní kurzy vám zajistí, že ze studia „nevypadnete“. Donutí vás k intenzivní přípravě a pravidelnému učení. Velice často jsou navíc kurzy kombinované s praxí. Na kurzech vyučující dbají na individuální přístup ke studentům. Kurz si sice musíte uhradit sami, ale cena je oproti jazykovým kurzům nižší. Ne vždy ale můžete během pomaturitního studia využívat status studenta. A pozor! Kurz vám nezaručí, že u maturity bez problému uspějete. To záleží jen na vás a vaší přípravě.

Více zde.