Maturita 2011: Nejvíc se vyhazovalo na matematice a jazycích

7. 12. 2011 | Rady maturantům

Jaro se blíží pomalu, ale nezadržitelně, a s ním i obávaná maturita. V prvním ročníku státních maturit napoprvé neuspěla pětina studentů. Na čem se vyhazovalo nejvíc a na co si dát pozor?

Bez maturity letos zůstala sedmina studentů

Z celého věkového ročníku šlo v tomto roce 77 % studentů k maturitě (ostatní již v době maturit pracovali nebo studovali nematuritní obory). Je to poměrně velké číslo, zvlášť když vezmeme v potaz, že před deseti lety měla maturitu jen asi třetina obyvatel České republiky. První pokus státních maturit úspěšně zvládlo 72 % z přihlášených téměř 99 000 maturantů. Ze zbylých neúspěšných studentů 11 % neuspělo, protože se ke zkoušce nedostavili. Situaci trochu napravil podzimní termín maturit – po opravném podzimním termínu mělo maturitu 85,6 % studentů, kteří k maturitě v tomto roce šli. Pět procent studentů se ani na podzim nedostavilo a necelá desetina studentů zkoušku nezvládla. Úspěšnost „podzimních“ maturantů, tedy těch, kteří šli ke zkoušce podruhé na opravný termín, byla asi padesátiprocentní.

Kritické byly jazyky a matematika

Vůbec nejvíce se vyhazovalo na jazycích a na matematice. Neúspěšnost u základní úrovně matematiky byla na jaře asi patnáctiprocentní, po podzimním termínu stále desetina maturantů zkoušku z matematiky neměla. Základní úroveň cizího jazyka nezvládlo v prvním termínu přes 12 % studentů, po podzimních zkouškách byla celková neúspěšnost 6,5 %. Z jazyků na tom byli nejhůře němčináři. Těžko říci, proč je právě němčina takovým postrachem, každopádně její základní úroveň na jaře nezvládla téměř celá čtvrtina přihlášených maturantů a i po podzimním termínu to bylo necelých patnáct procent. Po němčině byla dramatická angličtina (neúspěšnost základní úrovně asi desetinová na jaře a asi 5 % po podzimním termínu) a pak ruština, kde neuspělo přes 7 % studentů – velká část z nich si to však napravila na podzim; po podzimní zkoušce už ruštinu nemělo jen asi 2 % ruštinářů. Zajímavá je španělština, kterou nezvládlo – podobně jako ruštinu – necelých 7 % maturantů, ovšem jen velmi málo z nich poté uspělo v opravné zkoušce na podzim. Francouzštináři si naopak vedli u zkoušek velmi dobře. Nejlepší výsledky dosahovali maturanti v češtině. Na jaře ji nezvládla desetina studentů, na podzim už ale byla bez maturity z češtiny jen 3 % z celkového množství přihlášených.

Základní versus vyšší úroveň obtížnosti

V letošním roce sázeli studenti na jistotu. Vyšší úroveň maturity z češtiny si zvolila jen 4 % maturantů, z jazyka to bylo 6 % a z matematiky dokonce pouze 3 % studentů. Dlužno podotknout, že žáci, kteří si zvolili vyšší úroveň maturity, zkouškou téměř všichni prošli – počty neúspěšných studentů v jednotlivých předmětech nedosahují ani dvou procent, například v obávané matematice to nebylo ani jedno procento. Pozor, neznamená to, že by vyšší úroveň byla snazší – spíše si ji volili studenti, kteří věděli, že na to mají a řádně se připravili. Asi třetina žáků, kteří si vybrali základní obtížnost, by přitom vyšší úroveň maturity také bez problémů zvládla.

Školy, na kterých byla maturita problém

Jak se dalo očekávat, celkem snadno propluli maturitou studenti gymnázií. Pouze na sedmi gymnáziích z celkových 361 v České republice bylo víc než 30 % neúspěšných studentů. Dobře na tom byli také studenti z lyceí. Horší, ale stále ještě obstojné, to bylo na technických a ekonomických oborech středních odborných škol (třetinová neúspěšnost zde byla na 46 ze 417 škol, na třech školách byla neúspěšnost dokonce přes 60 %). Ještě výrazně hůře jsou na tom studenti ostatních oborů středních odborných škol (třetinová neúspěšnost byla na 129 z 522 škol, na čtyřech školách neúspěšnost překonávala 70 %) a studenti středních odborných učilišť bez nástavbového studia (128 škol s třetinovou neúspěšností a osm škol se sedmdesátiprocentní neúspěšností). Ze všeho nejhůř dopadly obory nástavbového studia. Z 399 škol byla třetinová neúspěšnost na 238 z nich, na třinácti školách překonávala 70 %.

Co to znamená pro budoucí podobu maturit?

V roce 2012 se ještě nebude povinně konat maturita z cizího jazyka, tato povinnost se odsouvá na rok 2013. Matematika se nemůže ještě nějakou dobu stát povinnou součástí maturity, protože by potom příliš velké množství studentů zkoušku nezvládlo. Naopak je možné, aby vysoké školy v budoucnu požadovaly vyšší úroveň obtížnosti státních zkoušek, nebo aby se bez rizika neúspěchu velkého množství studentů vyšší úroveň zkoušky povinně zavedla na gymnáziích. Zatím se však takových kroků ministerstva bát nemusíte.

Zdroj: zpráva z tiskové konference MŠMT

Zdroj fotografie: Stock.Xchng