Masarykova univerzita si otevřela vlastní vinici

5. 6. 2016 | Aktuality

Vlastní vinohrad otevřela ve čtvrtek 2. června Masarykova univerzita. Sedmdesát sazenic odrůdy Pálava, Muškát moravský a André bylo vysazeno ve svahu nad blokem kolejí A1 ve Vinařské ulici nedaleko ekonomicko-správní fakulty a kousek od brněnského výstaviště.

Jak pojmenování ulice napovídá, tradice pěstování vína je v těchto místech zakořeněná. „Původní měšťanské domy na Hlinkách vlastnili obchodníci s vínem, vinné sklepy zasahovaly v minulosti i pod dnešní univerzitní kampus. Na jižních svazích se pěstovala také réva vinná. Z té doby můžeme odvodit i dnešní název ulice,“ přiblížil Zdeněk Čížek, ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity, který nápad oživit tradici promýšlel několik let.

První úrodu očekává za tři roky, upozorňuje však, že univerzita nemá v plánu vyrábět a prodávat víno. „Pokud se vše podaří, mohlo by dozrát zhruba 140 kilogramů bobulí. Takové množství nemá ani cenu zpracovávat, nabídneme je tedy akademické obci k ochutnání v univerzitních menzách,“ dodal Čížek.

Vinohrad se bude kromě toho používat k výukovým účelům – univerzita se bude o keře révy starat spolu s Vinařským institutem, jehož zaměstnanci budou v průběhu roku studentům prakticky vysvětlovat, jak se o vinohrady pečuje či jak se rozeznávají jednotlivé odrůdy.

Zdroj: Tisková zpráva Masarykovy univerzity Zdroj fotografie: http://www.freeimages.com/

Další články k tématu