Masarykova univerzita má nového rektora

28. 4. 2011 | Aktuality

Novým rektorem Masarykovy univerzity (MU) se stane prorektor Mikuláš Bek. Rozhodl o tom dnes Akademický senát MU, když jej zvolil nadpoloviční většinou hlasů. Bek je v současné době prorektorem pro strategii a vnější vztahy, ale působí také v Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty MU, který vedl v letech 1999 − 2004. Své nové funkce se ujme 1. září 2011, hned poté, co jej jmenuje prezident ČR. Vystřídá tak současného rektora Petra Fialu, jemuž 31. srpna 2011 končí druhé funkční období a dle zákona už se nemohl znovu ucházet o zvolení.

„Rád bych vyzval všechny členy akademické obce k intenzivní spolupráci v nadcházejících měsících, protože jsem si vědom tohoto, že univerzitu nečeká lehké období, ať už s ohledem na připravované změny v legislativě týkající se vysokých škol či velkých připravovaných projektů,“ řekl po svém zvolení Mikuláš Bek. Jako své priority ve svém programovém prohlášení zmiňuje například kvalitu vzdělání a respekt ke svobodě bádání, chce mimo jiné posílit akademickou samosprávu či prohlubovat spolupráci s univerzitními a dalšími výzkumnými partnery, podporovat snahu o co nejlepší výsledky ve výzkumu i ve vzdělávání a mnohé další.

O post rektora se zpočátku ucházelo pět osobností, avšak v prvních dvou kolech, která se uskutečnila 18. dubna 2011, nikdo nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Do závěrečného, třetího kola volby postoupili Mikuláš Bek a nynější kvestor Ladislav Janíček. Bek nakonec obdržel 24 hlasů a Janíček o pět méně. Tajného hlasování se účastnilo všech 46 členů akademického senátu univerzity.

Zdroj: tisková zpráva MU