Magistr z videoher i léčba neplodnosti. Univerzity otevírají nové obory

12. 7. 2018 | O studijních oborech

Investice do budoucnosti – tak by se dal shrnout hlavní motiv univerzit pro akreditování nových studijních oborů. V příštích letech se jich bude otevírat hned několik, a to prakticky ve všech oblastech, od těch uměleckých až po medicínské. Kam se tedy budou moci budoucí vysokoškoláci hlásit? Čtěte.

 

To, že má herní design v Česku slibnou budoucnost, dokazuje mimo jiné i celosvětový úspěch videoher jako je Mafia nebo žhavé novinky letošního roku Kingdom Come: Deliverance.

Doposud však u nás byl doménou převážně těch nadšenců, kteří vykrystalizovali z příbuzných oborů jako je animace či programování. V září příštího roku se to však změní. V tu dobu se totiž bude otevírat nový magisterský obor na FAMU, který bude zaměřený na veškeré aspekty herního designu.

 

Jak vysvětlila vedoucí oboru Helena Bendová pro iRozhlas, studenti se budou v prvním ročníku učit primárně herní design, tedy vymyslet hru, příběh, mechaniky, jak se hraje či proč je zábavná, ale naučí se trochu i jak pracovat se zvukem, animací a podobně. „Ve druhém ročníku budou mít poté k dispozici tým,“ doplnila Bendová. V rámci studia se tak studenti setkají s herními vývojáři a do výuky se zapojí i experti na programování her z Matfyzu.

 

Univerzity se novými obory snaží vyjít vstříc nejen rychle se vyvíjejícím technologiím, ale snaží se i pomoci s řešením aktuálních globálních problémů. Například na České zemědělské univerzitě otevřou v září komplexní bakalářský obor Geografické informační systémy a dálkový průzkum Země v životním prostředí. V praxi bude moci absolvent vytvářet počítačové modely krajiny se zaměřením na problematiku životního prostředí. V budoucnu by tak třeba ze studentů oboru mohl vzejít jedinec, který konečně vyřeší problém s nedostatkem pitné vody.

 

Na celosvětové problémy hodlají zareagovat také na Masarykově univerzitě, kde budou do dvou let otevírat hned několik nových oborů. Jedním z nich bude magisterský program Embryolog ve zdravotnictví, který reaguje na rostoucí potřebu léčby poruch plodnosti. Doposud žádný akreditovaný vzdělávací program v tomto oboru neexistoval. Dalším novým magisterským programem bude obor Biotechnologie, který bude mít za cíl produkovat absolventy s praktickými dovednostmi. Tento obor má velmi široké uplatnění. Zabývá se všemi biologickými organizmy a systémy, od produkce potravin až po zpracování odpadu, což je v dnešní době plastové obzvlášť zásadní.

 

Univerzity vytvářejí nové programy i na základě poptávky. Díru na trhu plánují zaplnit na dopravní fakultě Univerzity Pardubice. Nejpozději v roce 2020 se chystají otevřít nový bakalářský obor se specializací na leteckou dopravu. Reagují tím na nedostatek expertů v tomto oboru. „Na fakultě tak budou studovat budoucí dopravní piloti, letoví dispečeři i letečtí technici. V letectví je nulová nezaměstnanost a pilotů i techniků je obrovský nedostatek,“ vysvětluje proděkan dopravní fakulty Radovan Souček.

 

 

Zdroje: weby univerzit, iRozhlas.cz

Další články k tématu