Literární soutěž pro středoškoláky

24. 9. 2010 | Aktuality

Národní pedagogická knihovna Komenského při Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) vyhlašuje už třetí ročník soutěže, která je otevřena všem středoškolským studentům s literárními vlohami. Její téma letos zní: Žijeme na jedné zemi.

Zmíněné zadání směřuje především k otázce života sociálně slabých a potřebných, a to hlavně z hlediska jejich zařazení do společenského života a soužití s ostatními lidmi. Téma bylo pro letošek vybráno především s odkazem na skutečnost, že právě rok 2010 vyhlásila Evropská unie za rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Cílem tohoto rozhodnutí je zejména upozornit na fakt, že i přes veškerou prosperitu Unie jako celku v ní žije na 17 % populace s tak nízkými příjmy, že mnohdy nestačí ani na pokrytí těch nejzákladnějších životních potřeb.

Všichni účastníci soutěže z řad středoškoláků mohou své literární práce zasílat v elektronické podobě na adresu soutez@npkk.cz, a to nejpozději do 15. listopadu 2010. Jejich práce by neměly přesáhnout maximální délku pěti stran, literární forma ani žánr však nijak omezeny nejsou. V každé práci ovšem musí být uvedeno záhlaví se jménem žáka a názvem a adresou školy.

Soutěžní příspěvky bude hodnotit odborná porota a každý účastník, který se dostane do finále, obdrží čestné uznání a jeho práce bude uveřejněna ve sborníku. Pět nejlepších literátů obdrží věcné ceny. Slavnostní vyhodnocení soutěže a předání cen vítězům se uskuteční na půdě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v lednu příštího roku.

Literární soutěž Žijeme na jedné zemi je pořádána v rámci projektu Podpora čtenářské gramotnosti na základních a středních školách. Soutěž probíhá za podpory České komise pro UNESCO a pod záštitou Národní rady osob se zdravotním postižením.

Zdroj: tisková zpráva ÚIV
Foto: Lucie Černá