Literární akademie

21. 8. 2008 | O studijních oborech

„Literární akademie nabízí bakalářské i magisterské obory, které na žádné jiné vysoké škole v České republice nenajdete,“ stojí na stránkách Literární akademie. Co je na tom pravdy?

Literární akademie (Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého) se řadí mezi nejprestižnější školy pro budoucí spisovatele, redaktory, nakladatele nebo televizní a rozhlasové moderátory. V roli přednášejících se tu představují známí spisovatelé, režiséři nebo dramaturgové. Škola láká na taková jména jako Michal Viewegh, Arnošt Goldflam, Petr Šabach, Daniela Fišerová, Jiří Dědeček a mnoho dalších.

Obecné informace Tato škola nabízí dva obory v bakalářském studiu (denní i dálkovou formou) a tři v magisterském (denní forma studia). Přijímací zkoušky jsou tříkolové. V prvním kole se píše test z anglického jazyka, uchazeč by měl mít znalost jazyka minimálně na úrovni maturitní zkoušky. Druhého kola se zúčastní pouze uchazeči o studium tvůrčího psaní – jedná se o talentovou zkoušku. Přijímací komisi zašlou vlastní asi třístránkový text, libovolného žánru a na libovolné téma. Poslední kolo je ústní zkouška. Na ni si má uchazeč přinést seznam přečtené literatury, zhlédnutých filmů, divadelních představení nebo výstav, o počtu minimálně padesáti položek. Při pohovoru komise zjišťuje zájem o obor, motivaci ke studiu a rozhled po české kulturní a mediální scéně.

A pozor – uzávěrka přihlášek do druhé části přijímacích zkoušek je 31. srpna!

Obory

Bakalářské studium

Obor Tvůrčí psaní a publicistika: tento obor je možné studovat v prezenčním i kombinovaném studiu. Absolvent získá titul BcA (bakalář umění). Během studia má škola rozvinout studentovu schopnost psát prózu, dramatické texty nebo literární kritiky. Součástí studia je i literární teorie a dějiny literatury a divadla. Student sám si během studia určuje směr jeho budoucí tvorby, z lavic studentů tohoto oboru tedy vycházejí spisovatelé, redaktoři, kritici, textaři, scénáristi nebo překladatelé.

Obor Komunikace v médiích: obor je možné studovat jen v denním studiu, absolvent získá titul BcA. Studenti by se měli naučit teorii i praxi médií, tedy nejen znát českou a světovou mediální scénu, ale také vědět, co všechno práce v médiích obnáší. Získá základy psychologie, naučí se dějiny médií, bude znát základy editorské práce a vyzná se v technice médií. Absolventi se tedy stávají moderátory, dramaturgy nebo programovými řediteli.

Magisterské studium

Obor Tvůrčí psaní: studuje se denně, absolvent získává titul MgA. Během studia se rozvíjí studentovy schopnosti tvořivého psaní získané v bakalářském cyklu a prohlubují se jeho znalosti hlavně literární teorie.

Obor Redakční práce: opět denní studium a po úspěšném absolvování studia titul MgA (magistr umění). Absolventi by měli být odborníci na redakční práci v periodických i neperiodických a elektronických médiích a publikacích. Ze studentů se tedy stávají redaktoři, korektoři nebo editoři.

Obor mediální komunikace: denní studium a titul MgA. Studenti během studia získávají další a hlubší praktické i teoretické poznatky v oblasti médií. Absolventy jsou tedy budoucí vedoucí kreativních týmů, mediální analytici, tiskoví mluvčí nebo dramaturgové v mediální sféře.

Plánovaný počet přijatých ke studiu v roce 2008/2009:150 Školné:v baka­lářském denním studiu zaplatíte 59 500 korun na semestr, bakalářské kombinované stojí 45 000 korun na semestr a studenti magisterských oborů platí 50 000 korun na semestr.

Další informace na stránkách akademie.