Levnější jízdné zaplatí i Ministerstvo školství. Nepřípustné, bouří se studenti

12. 4. 2018 | Aktuality

Plánovaná sleva na jízdném vyvolala vlnu kritiky jak od školských institucí, tak od samotných studentů, kterých by se snížení ceny vlakových a autobusových jízdenek o 75 procent mělo přímo týkat. Kritici poukazují zejména na to, že peníze půjdou na úkor provozu škol a budou chybět i v podpoře rozvoje vědecké činnosti. Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT) toto nepřipouští. V prohlášení uvádí, že peníze na slevu získá z nedočerpaných prostředků.

„Téměř 300 milionů půjde z nedočerpaných prostředků na mezinárodní spolupráci ve vědě a výzkumu. Zbývajících 100 milionů korun pak půjde na vrub investičnímu programu pro vysoké školy, kde i přes prodloužení termínu realizace v letošním roce opět nedojde k dočerpání plánované alokace ze strany vysokých škol,“ uvedlo v prohlášení MŠMT s tím, že zlevnění jízdného se nijak nepromítne do peněz pro školy a učitele.

Další peníze pak vláda plánuje získat od ostatních ministerstev a státních úřadů. Celková částka od MŠMT, tedy 400 milionů, patří mezi ty nejvyšší, více už půjde jen z Ministerstva práce a sociálních věcí. A právě to nejvíce vadí studentům.

„V programovém prohlášení vlády uvádíte, že resort školství je pro vládu prioritou. Skutečnost, že si vláda pro druhé největší škrty vybrala právě resort, který za kvalitní školství a budoucnost naší země zodpovídá, v nás žácích, studentech a budoucích učitelích vyvolává v tomto ohledu významné pochybnosti,“ píší v otevřeném dopise studenti pedagogických fakult sdružení v iniciativě Otevřeno a žáci a studenti středních škol v zastoupení Českou středoškolskou unií. Argument, že se jedná o peníze z nedočerpaných prostředků považují za nepřipustný.

Pod petici Odmítáme levnou jízdu za horším vzděláním!, kterou založili autoři dopisu, se zatím podepsalo přes 3000 lidí. Na 10. června, kdy má začít platit zlevněné jízdné, plánuje pak spolek Otevřeno a Česká středoškolská unie uspořádat protest před Úřadem vlády. Momentálně se ho chystá zúčastnit téměř 2000 lidí.

Sleva na jízdném by stát měla letos celkem vyjít na více než tři miliardy korun. V budoucnu by pak měla být dotována částkou necelých šesti miliard ročně.

 

Další články k tématu