Letní jazykové kurzy v zahraničí

27. 6. 2008 | Studium v zahraničí

Je všeobecně známo, že cizí jazyk si nejlépe procvičíte v zemi, kde se jím mluví. Učení se běžnými situacemi můžete efektivně spojit s profesionálně vedeným kurzem zaměřeným přesně na tu oblast, kterou potřebujete „vypilovat“. Vybírat můžete navíc i z jiných jazyků, než jsou „klasická“ angličtina či němčina…

O co jde

Letní jazykové kurzy se snaží svým klientům (minimální věková hranice je většinou 16 let) nabídnout především intenzivní výuku (až 30 hodin týdně) cizího jazyka, na jakou si během školního roku jen těžko uděláte čas. Díky ubytování s ostatními studenty nebo v hostitelských rodinách a nutné každodenní komunikaci je navíc zajištěna dostatečná motivace ke studiu.

Z čeho si můžu vybírat

Jazykové kurzy neznamenají jen angličtinu (Velká Británie, Irsko, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, USA, Malta) a němčinu (Německo, Rakousko, Švýcarsko), běžně se vyjíždí také za španělštinou, italštinou a francouzštinou (Francie, Kanada). Stále oblíbenější je také ruština a portugalština, zájem roste i o „exotické“ jazyky jako je ukrajinština, japonština nebo severské jazyky.

Většina kurzů je zaměřena na obecný jazyk – lektoři se vám budou snažit pomoci se zorientovat nejen v gramatice a běžné konverzaci, ale očekávat můžete také psaní, četbu, poslech a rozvoj slovní zásoby, většinou zábavnou a aktivní formou. Tyto kurzy probíhají celoročně. Ambicióznější jedinci mohou zvolit kurzy zakončené mezinárodně uznávanou jazykovou zkouškou, je třeba ale očekávat nejen vyšší náročnost a tempo, ale i cenu. Některé školy také nabízejí kurzy odborné, které vám pomohou především se slovní zásobou přesně v té oblasti, ve které to potřebujete (informatika, obchod, cestovní ruch). Jazyky se většinou vyučují skupinově, některé školy nabízí ale i individuální vý­uku.

V dnešní době si můžete vybírat z nepřeberného množství zahraničních jazykových kurzů nabízených agenturami, ale můžete pátrat také na vlastní pěst. Mnoho vysokých a jazykových škol nabízí vlastní kurzy (např. Erasmusplus nebo Letní škola ukrajinistiky), značnou nevýhodou ale je, že ubytování a dopravu si musíte obstarat sami a v případě potíží se nemáte na koho přímo obrátit. Agentura si sice účtuje nemalé poplatky za zprostředkování, poradí vám ale s případným vyřizováním víza a pojištění.

Kolik mě to bude stát

Bohužel nejde o zrovna levnou záležitost. Za jeden týden kurzu zaplatíte kolem sedmi tisíc korun (nejnižší intenzita), cena ale většinou neobsahuje ubytování, stravu, dopravu z/na letiště a další náklady. Dobrou zprávou je, že některé kurzy se dají spojit s dalšími programy (např. neplacená stáž, au-pair nebo práce na farmě), které vám aspoň zčásti pokryjí výdaje na stravu a ubytování. Některé agentury vám také nabídnou kurzy na splátky a slevy pro studenty do 26 let. Každopádně můžete kurz navrhnout jako vhodný dárek za úspěšnou maturitu.

Více na

Student Agency
Caledonian school
Jazyky v zahraničí
Intact

Další články k tématu