Letní brigáda: Krmení prasat ve Švýcarsku

8. 7. 2008 | Studentský život

Vloni jsem si řekla, že je na čase vyzkoušet si něco úplně nového a zároveň jsem si chtěla vylepšit němčinu. Tak vznikla myšlenka jet pracovat v létě na farmu do Švýcarska. Jaké to bylo?

Jak jsem se k této brigádě dostala? Švýcarsko má poměrně přísná imigrační pravidla a pracovní povolení pro lidi z východu opatrně hlídají. Proto je takřka nemožné dostat tam legálně práci na vlastní pěst. Já jsem volila jednu agenturu KT Student servis z Českého Těšína. Jejich nabídku na šestitýdenní práci na farmách jsem našla náhodou na internetu; zda skutečně existují jsme si ověřila u jejich partnerské organizace ve Švýcarsku Landdienst. Vloni byl poplatek 10 000 Kč.

** Jak to bylo se zaměstnavatelem? ** Pracovala jsem pro jednu farmářskou rodinu, která se zabývala především pěstováním brambor a chovem prasat. Bydlela jsem s nimi na farmě, široko daleko nebylo nic, takže i v tomto ohledu to pro mě bylo zcela nové. Pracovala jsem přibližně 8 hodin denně, sobotu odpoledne a neděli jsem měla volné.

**Jaká byla náplň práce? ** Mým úkolem bylo především pomáhat při sklizni brambor – kopat je z řádků, třídit je na sklízecím stroji, oddělovat je od kamení a hlíny apod. K tomu jsem pomáhala s úklidem, údržbou zahrady, vařením a jinými drobnými pracemi v domácnosti. Musím říct, že jsem si nikdy nepřipadala jako služka – farmářova rodina ke mě byla velmi přátelská, dokonce jsem spolu podnikli každý týden nějaký výlet. V kontaktu jsme dodnes.

**Co mi to dalo? ** Kromě znatelného zlepšení mojí němčiny pro mě byla práce na farmě především fascinující zkušenost, poznala jsem zcela jiný životní styl, než na jaký jsem zvyklá. Klid. Ticho. Ranní vstávání. Vždy čerstvé potraviny. Příroda.

** Náklady vs. zisk** Vloni byl poplatek agentuře 10 000 Kč a zahrnoval především dopravu a pojištění. Agentura nám zaručila minimální výdělek 950 Franků (tehdy byl jeden Frank cca. 17 Kč), což také dodržela. Skutečné zisky se v rámci naší skupiny hodně lišily, nejvíce si jeden kolega přivezl 1500 Franků, konečná výše odměny totiž záležela na zaměstnavateli. Já jsem si vydělala asi 1 450 franků. Po odečtení poplatku agentuře tedy zas tak moc peněz nezbylo. Osobně to pro mě ale byla výborná zkušenost a „jazykový kurz“ zároveň.

Další články k tématu