Který (obor) je pro mě ten pravý?

25. 9. 2009 | Přijímací řízení

Jak poznám, že právě tento mi přinese to, co od něj očekávám? Mám dát na radu rodičů, nebo se rozhodovat podle vlastní touhy? Naslouchat rozumu, nebo hlasu srdce? Přinese mi toto spojení štěstí? Má to budoucnost? Mám do toho jít, nebo raději vyčkávat? Najít pro sebe ideální obor skutečně nemusí být lehké… Pozn. Článek byl 6. 11. 2011 aktualizován (kav).

Co radí okolí
Rodiče, ale i širší rodinný okruh, si často nárokují právo vybírat svým potomkům zaměření vysokoškolského studia, které má ratolestem dle představ starších přinést „slávu a peníze“. Neuvědomují si přitom, že do vlastních dětí vkládají často naděje na uskutečnění vlastních nenaplněných snů a vytvářejí tak na ně přílišný a hlavně neefektivní tlak… Alespoň tak to vidíte vy, na které otázka „co vlastně jít studovat“, denně doléhá. Vypadá to, jakoby všichni okolo měli dobré nápady, ale vůbec je přitom nezajímalo, kam to táhne vaši vlastní osobnost. Přesto nedoporučujeme radám rodičovství a příbuzenstva jen vytrvale uhýbat a odporovat. Jde přece jen o lidi, kteří vás znají velmi dlouho a – ať se vám to líbí, nebo ne – také dost dobře. Měli možnost pozorovat váš vývoj v dospělého jedince a za tu dobu možná postřehli nadání a talenty, o kterých ani sami netušíte. Zkuste se tedy nad jejich argumenty aspoň chvíli zamyslet. A co vaši učitelé, vedoucí zájmových kurzů, spolužáci a přátelé? Možná vás překvapí, z jak odlišného úhlu vás vidí.

Zvláštní případ: Především otcové s prestižním zaměstnáním si potrpí na to, aby jejich potomci – obzvláště jsou-li jedináčci- pokud možno zdědili i vysoce ceněné povolání. Nemusí si přitom ani uvědomovat, že jejich synové a dcery o roky budovanou ordinaci či obchod vlastně nestojí. Jde o velmi citlivé téma, které je třeba s rodiči probírat opatrně. Převzít živnost po rodičimůže být nakonec velmi příjemná povinnost, která vám zároveň zajistí bezpečnější budoucnost. Rozhodně byste se ale neměli nechat do ničeho nutit.

Co říká rozum
Rodina či učitelé možná tvrdí opak, ale vy se tématem své budoucí školy zabýváte vlastně dost často. Vaše mysl probírá otázku volby oboru velmi důkladně. Jedním z klíčových bodů bude zřejmě zvážení budoucího uplatnění. Není pochyb, že právník bude práci hledat snadněji než starořečtinář, po informaticích bude větší sháňka než po absolventech genderových studií a stát nebude potřebovat každý rok padesát právě vystudovaných hudebních vědců. S tím samozřejmě souvisí i platové vyhlídky. Humanitní obory budou jen těžko konkurovat kardiochirurgii, sociální pracovníci se nemohou měřit se znalci managementu… Je pravda, že nikdo nemůže přesně vědět, kam se posune poptávka trhu za pět let, kdy budete ze školy pravděpodobně vycházet a „teplé místečko“ vám ani se sebezajímavějším diplomem nikdo nezajistí. Rozmyslete si tedy dobře, chcete-li jen kvůli penězům strávit mládí ustavičným dřením na právnické fakultě, když jste vždycky toužili poznat blíže lidskou psychiku nebo zkoumat společnost.
Maturanti si ale mohou obory vybírat také podle toho, jaké jim vysoká škola nabízí možnosti. Někteří nakonec zvolí cestovní ruch, protože je jim blízké poznávání cizích krajin, jiní se rozhodnou podle nabídky cizích jazyků, pro další může být lákavá nabídka praxe v oboru. Je velmi praktické zjistit si, zda škola nabízí možnost vycestovat studijně do zahraničí, se kterými firmami a institucemi spolupracuje a jaké vybavení můžete v učebnách, tělocvičnách či laboratořích očekávat. Vše si snažte ověřit například během dnů otevřených dveří – nespoléhejte jen na vlastní úsudek! Tip: Prostudujte si pečlivě, jaké formy studia a možnosti kombinace vysoké školy nabízí. V dvouoborovém studiu může být nabízené spojení zajímavější a uplatnění větší, i když zřejmě o to náročnější. V případě dvouoborového programu můžete také často využít možnosti jeden z oborů zrušit, pokud se pro to v průběhu studia rozhodnete.

Co na to intuice
Názor okolí už znáte, zvážili jste všechny pro a proti – a přesto vás pořád něco uvnitř nahlodává. Možná jsou to vaše dětské sny, které se při volbě studijního zaměření a potenciálně i zaměstnání, znovu probouzejí. Pravděpodobně už víte, že kosmonaut ani popelář z vás nebude, proč ale rovnou házet za hlavu touhu vyučovat? Nemusíte kvůli tomu dávat přihlášku jen na pedagogické fakulty, zvažte i studium jazyků a následnou možnost stát se lektorem nebo vyučovat základy programování ve firmách a institucích.
Sami taky nejlépe víte, „kam vás srdce táhne“, jinými slovy, jaké jsou vaše přirozené sklony. Může to být vřelý vztah ke zvířatům, který vám bude motivací při učení se na přijímací zkoušky na veterinární školy, láska k hudbě či stříbrnému plátnu usnadní přípravu na umělecké obory. Někteří z nás mají zase silnou vnitřní potřebu pomáhat druhým – proč se nepřihlásit na obory zaměřené na sociální a charitativní práci? Nadšení pro sportovní aktivity můžete dnes skvěle využít v oborech, které vás připraví na trenérskou kariéru nebo z vás udělají vedoucího fitcentra. Každý z nás má nějaké koníčky a právě teď nastává čas je řádně zanalyzovat a spojit pověstné příjemné s užitečným!

Kdo ještě poradí
Nevíte, co si představit pod názvy jako „Sdružená uměnovědná studia“ či „Radiologický asistent“? První možností je porozhlédnout se po našich webových stránkách a udělat si jasno v tom, co studium jednotlivých oborů obnáší, jak náročné jsou přijímací zkoušky a jaké uplatnění můžete jako absolvent očekávat.
V druhé řadě se můžete začít prokousávat různými internetovými diskusemi a fóry, kde své pozitivní i negativní zkušenosti sdílejí stávající a bývalí studenti. Právě od nich si můžete nechat dobře poradit, pro co se rozhodnout. Pátrejte také po internetových stránkách jednotlivých škol – sebereprezentace často hodně prozradí.
Za třetí můžete dát na rady profesionálů. Každá střední škola by měla mít svého studijního poradce, který vás pomocí důmyslných otázek a testů dokáže nasměrovat k ideálnímu oboru. Existují také speciální knihy a soubory dotazníků, jež mohou napovědět správnou studijní orientaci.

Naše tipy

  • podejte si minimálně tři přihlášky!
  • nebojte se podat přihlášky na rozličné obory!
  • při výběru oborů se nepodceňujte!
  • nebojte se zvolit i ty obory, které se liší od zaměření vaší střední školy!
  • zjistěte si co nejvíce o oborech, které by vás zajímaly, a jejichž názvům zcela nerozumíte!
  • položte si základní otázky:

Které předměty mě na střední škole nejvíc baví? Jaké jsou mé oblíbené mimoškolní aktivity? Na co mám nadání? Jaký typ práce by mě naplňoval? Co od studia na vysoké škole očekávám? Co mi doporučují lidé, kteří mě nejlíp znají?

Další články k tématu