KROK PO KRŮČKU: Měsíc do maturity – co se dá ještě stihnout?

27. 4. 2009 | Rady maturantům

Už to nepotrvá ani celé čtyři týdny, kdy pro studenty posledních ročníků středních škol a gymnázií nastane závěrečné zúčtování. Jste-li jedním nebo jednou z nich, jistě se vám malinko začíná svírat žaludek při pomyšlení na rychle ubíhající čas. Nic však není tak dramatické, jak se může zdát, ještě se dá leccos zvládnout.

Proto jsme pro vás připravili tři plány odvíjející se od možných variant současného stavu vašich znalostí.

Varianta A – Učím se průběžně během celého roku

Jste-li typickým poctivým studentem, můžete si vlastně pískat. Právě teď zúročíte celoroční poctivou práci, neboť už vlastně většinu látky máte v hlavě. Spíše se zaměřte na opakování a uchování všech poznatků, a doplnění o pár posledních chybějících otázek a jejich částí. Pokračujte ve své osvědčené učební strategii. Přestože se vám může zdát, že toho umíte pramálo, nenechte se znervóznit, to je častý pocit poctivých studentů. Snažte se udržet si klid, relaxovat a najít si chvilky, kdy maturitu úplně vypustíte z hlavy. Při učení vám znalosti dovolují jít do hloubky, hledejte tedy různé souvislosti, u věcí, které vás zajímají si doplňte krátké zajímavosti – zkoušející si toho jistě všimnou a přičtou vám to k dobru. Dopilujte obtížnější otázky – nebudete tak mít strach, že si vytáhnete něco, co vám nesedí. Nenechte na sebe také dolehnout případný tlak okolí, které od vás pravděpodobně očekává bezproblémový výkon. Chybovat je lidské a pokud se náhodou někde při zkoušce zaseknete, vězte, že vám učitelé radí pomohou opět navázat. Střežte se: usnutí na vavřínech, nervozity z očekávání výborného výkonu, přílišné pečlivosti vedoucí k zapomínání na odpočinek a únavě.

Varianta B – Jsou předměty či otázky, o které jsem nezavadil/a

Víte, že z některého předmětu byste odmaturovali už dnes a z jiného by to pro vás skončilo tragicky. Případně se nemůžete prokousat některými otázkami a spoléháte, že si zrovna tyto nevylosujete. Sice se říká, že risk je zisk, ale alespoň minimálně byste se měli orientovat i v pro vás nepříjemných či nesrozumitelných tématech. Může se docela dobře stát, že se k nim různými souvislostmi a doplňujícími dotazy zkoušejících dostanete i v jiných otázkách. Nezbývá vám, než nad nimi strávit o něco více času, přestože to bude na úkor těch víceméně zvládnutých. Rozvrhněte si podle počtu týdnů k maturitě obtížnější otázky prokládané lehkým opakováním těch, ve kterých se cítíte jistí. Nechte si však alespoň týden před maturitou k celkovému opakování. Nově naučené se rychleji zapomíná, a tak je dobré si to před zkouškou znovu osvěžit. Nepanikařte, pokud se nebudete z „nových“ otázek schopní naučit vše. Nezabývejte se přílišnými detaily, snažte se dokonale si ujasnit to důležité a ostatní vždy zběžně prolétněte, abyste měli minimální představu o možných spojitostech s dalšími tématy a o otázce jako logicky propojeném celku. Pokud pro vás představuje některá z otázek nepřekonatelný oříšek, poproste o pomoc někoho ze spolužáků, bude to přínosné pro oba – otázku vám vysvětlí a sám si tím utřídí své znalosti. Střežte se: panikaření, že nestíháte (že se to stejně nedá naučit nebo tomu porozumět); spoléhání se na šťastnou ruku.

Varianta C – Zatím jsem tomu moc nedal/a

Ležérně jste propluli přes pololetí až před maturitu a teď vám váš laxní přístup překáží? Nezoufejte, opravdu není nic ztraceno. Pokud však máte maturitu stále „na háku“, možná je na čase přehodnotit svůj postoj. Přestože vám mohou starší kamarádi „mazáci“ tvrdit, že se zvládli připravit o svatém týdnu, vsaďte raději na jistotu. Aby vás nečekala zářijová oprava, přece jen musíte u zkoušky něco smysluplného povědět. Nejvýhodnější strategií je co nejvíce šetřit čas. Nemá smysl zdržovat se sepisováním sáhodlouhých maturitních otázek. Místo toho si v první fázi vytvořte něco jako obsáhlejší osnovu ke každé otázce. Do té zakomponujte základní fakta tvořící kostru tématu a doplňte je stručnými rozvíjejícími informacemi. Pokud máte štědré spolužáky, kteří vám vypracované otázky dají k dispozici, zabere vám to samozřejmě méně času. V druhé fázi, na níž si ponechte nejdelší možné časové období, vám nezbývá nic jiného než se tento „výcuc“ naučit. Tzv. omáčku ponechte stranou, důležité je pro vás prokázat u maturity přehled a nezbytné vědomosti. Samozřejmě si vyčleňte i několik dní na zopakování a nezapomínejte odpočívat, jinak by se vám vědomosti pomíchaly dohromady. Střežte se: odkládání učení na poslední chvíli, učení se detailů na úkor faktů.

Další články k tématu