Jak se zakládá klub plážového volejbalu? Rozhovor s Kristýnou Markovou

21. 5. 2012 | Stojí za přečtení

Jen co se oteplilo, sundali provozovatelé sportovních areálů nafukovací haly a odkryli své letní tenisové nebo beachvolejbalové kurty. Ne jinak tomu bylo i v pražských Střešovicích, kde v areálu Tatran působí klub plážového volejbalu Prague Beach Team. Ten byl založen za velkého přispění studentky Podnikové ekonomiky na VŠE v Praze Kristýny Markové (24), která je v současnosti i předsedkyní tohoto sportovního klubu.

Mohla bys nám představit projekt Prague Beach Team, na kterém se výrazně podílíš?

Moc ráda! Prague Beach Team je občanským sdružením, které vzniklo v roce 2006 na beachvolejbalovém soustředění ve Zruči nad Sázavou. Založila ho parta beachvolejbalových nadšenců, které se nelíbily stávající podmínky tohoto úžasného sportu v ČR. Jednalo se totiž o poměrně drahou záležitost, takže ačkoli zájem o tento sport již tehdy začal růst, nemohl si ho každý dovolit. Jedním z hlavních cílů tedy bylo zpřístupnit beachvolejbal široké veřejnosti. Momentálně máme 190 členů a domácím areálem se stal Tatran Střešovice. Co se týče plnění cílů stanovených při vzniku klubu, tak se nám je postupně povětšinou daří naplňovat. Obrovským problémem je však pro nás přilákat na tento sport mladé hráče do 18 let. V tomto ohledu máme ještě co dělat. V současné době se snažíme o spolupráci a komunikaci s Českým volejbalovým svazem, profesionálními hráči a trenéry a celkově tak posouvat beach v České republice dál.

Co je náplní tvojí práce a kolik času ti činnosti spojené s Prague Beach Teamem týdně zaberou?

V Prague Beach Teamu působím také jako trenér. V současné době trénuji dvě skupiny a to mi zabere většinu volného času, což mě mrzí, jelikož si myslím, že bych snad klubu mohla pomoci více i v jiných oblastech. Momentálně se tedy snažím alespoň co nejlépe odvádět práci trenéra, věnovat se svým svěřencům, vzdělávat se na trenérských schůzích a organizovat beachvolejbalové akce, které jsou určeny nejen členům, ale i veřejnosti.

***Autor:*** *fotograf Prague Beach Teamu*

Autor: fotograf Prague Beach Teamu

Pokud dobře počítám, tak Prague Beach Team se vlastně zakládal, když jsi byla v maturitním ročníku. Co bylo pro tebe v tomto roce nejtěžší?

Vznik klubu souvisel s tím, že jsme začali rozjíždět i jiné podnikatelské projekty, jejichž zisk pak měl napomáhat Prague Beach Teamu v plnění cílů, které si předsevzal. Veškerý můj volný čas tedy padal na beachvolejbal, práci v podnikatelských projektech a na školu. Studovala jsem gymnázium Přípotoční, kde mě naštěstí na maturitu připravovali v průběhu celého roku, neměla jsem tedy problém s úspěšným složením zkoušky z dospělosti, ačkoli „svaťák“ byl jediný týden, kdy jsem se maturitě mohla plně věnovat.

V současné době už má klub určitou váhu na české beachvolejbalové scéně. Co považuješ za svůj největší úspěch?

Za největší úspěch považuju fakt, že dokážeme umožnit těm, co chtějí v beachvolejbalu něco dokázat a chtějí se tomuto sportu naplno věnovat, trénovat v maximální možné míře za dobrou cenu. A to i za možnosti regenerace přímo v místě areálu Tatran Střešovice. Ať už formou relaxu v sauně či vířivce nebo formou kompenzačních cvičení.

V jaké fázi studia se momentálně nacházíš?

Jsem v 3. semestru navazujícího magisterského studia.

Řekla bys, že máš během studia na VŠE i čas na jiné aktivity? Co práce, zábava?

Ano, mám. Jen musí mít člověk správný time management a nenechat si ujet vlak.

Jak zvládáš kombinaci prezenčního studia a aktivního působení v Prague Beach Teamu? Plníš všechny svoje studijní povinnosti?

Bakalářské studium jsem si musela kvůli vytíženosti o půl roku prodloužit. Nevidím v tom však žádné negativum, naopak, poučilo mě to, zlepšila jsem organizaci svého času, naučila se pracovat i studovat efektivněji. Inženýr ovšem ještě nejsem, takže snad svá slova potvrdím brzkým zakončením magisterského studia.

Nacházíš nějaké propojení mezi tím, co studuješ, a provozováním klubu?

Můj obor Podniková ekonomika a management je spíše zaměřený na ziskové organizace. Avšak měla jsem tu možnost projít si předměty z vedlejší specializace Marketing a tam jsem se naučila řadu teoretických i praktických věcí, které se dle mého názoru dají využít i v oblasti sportovního marketingu.

A naopak – využiješ nabyté zkušenosti z praxe ve svém studiu?

Já se pořád držím toho, že při studiu na VŠE je hlavní matematika, díky které se mi daří procházet studiem na VŠE. Ovšem z praxe jsem si odnesla spoustu věcí z oblasti personalistiky a managementu, které mi při studiu značně pomohly. Minimálně v tom smyslu, že člověk se již s danou problematikou setkal a mohl si rozšířit obzory novými náhledy ze strany školy, vesměs tedy teoretickými.

Proč sis vybrala beachvolejbal a jaká pozitiva na tomto sportu vidíš?

Beachvolejbal je sport, u kterého dokážu nejlépe relaxovat a zároveň si ještě dát pořádně do těla. Díky Prague Beach Teamu mám tento sport také spojen s dobrou partou lidí, pohodou a příjemným prostředím – obzvláště v letních měsících, kdy hrajeme venku. Beachvolejbal je také zdravým sportem. Ať už díky povrchu nebo díky komplexnímu zapojení svalstva. Je také velice atraktivní z pasivního pohledu diváka. A kdo by taky nechtěl trávit celé dny na sluníčku a na pláži! (smích) Asi jsem příliš velký nadšenec, abych našla nějaká negativa, opravdu mě žádná nenapadají, tedy až na to, že stále tento sport není v ČR příliš populární, ačkoli se to zlepšuje. Myslím si však, že vzhledem k tomu, že na olympiádu nám nejspíš pojedou tři dvojice a k tomu, že jsme se již několikrát stali organizátory FIVB SWATCH World Tour – ačkoli letos prý naposled kvůli nedostatku peněz, mohla by se tomuto sportu věnovat větší pozornost.

Autor titulní fotografie: Jaroslav Fišer