Krajina odpovídá na probíhající ekologické změny! Jak?

2. 9. 2010 | Tiskové zprávy

O tom bude diskutovat na 200 účastníků mezinárodní konference krajinných ekologů na Mendelově univerzitě v Brně 3. až 6. září 2010.

V Brně 2. září 2010

Nad konferencí garantovalo záštitu Ministerstvo životního prostředí ČR. Pořadatelem je Česká regionální organizace Mezinárodní asociace pro ekologii krajiny (CZ_IALE) a organizačně se na konferenci podílejí Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně (přednáškové místo konání, exkurze) a Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze (post-konferenční exkurze) prostřednictvím svých oborových zástupců.

Mezi hlavní téma konference patří současné změny v krajině a reakce krajiny na tyto změny. Jsou to: extrémní povodně a náhlá sucha v nezvyklých obdobích roku, prudké přechody zimy do léta, stěhování organismů napříč kontinenty, civilizační bariéry versus pohyb na dlouhou vzdálenost, ekonomické náklady na čím dál víc klimatických výkyvů, sociální past nepřizpůsobivosti na ekologickou změnu, dopady na všechny a potřeba adaptivních řešení…

To je několik dílčích příkladů témat, která zazní na mezinárodní vědecké konferenci – v pořadí druhé tohoto zaměření a této šíře na našem území (první se konala v Praze v r. 1998): Landscape structures, functions and management: response to global ecological change.

Za pořadatele:

Prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc.,

Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta,

prezident konference

Doc. Dr. Ing. Petr Maděra,

Mendelova Univerzita v Brně, Lesnická a dřevařská fakulta,

předseda pořádající organizace CZ-IALE

Media Relations – Ing. Kateřina L. Brettschneiderová

Mendelova univerzita v Brně

Zemědělská 1/ 613 00 Brno

Telefon +420 545 135 199 / mobil: 737 134 878

tisk@mendelu.cz