Kouzlo vyjednávání. Tipy, jak zvládnout náročné diskuze

25. 4. 2017 | Inspirace

Dosáhnout svého není vždy jednoduché. Ale existují osvědčené postupy, jak získat to, co chcete. A to i od lidí, se kterými úplně nevycházíte. Když dodržíte několik rad, důstojně dosáhnete dohody či kompromisu. Navíc se díky nim naučíte lépe zvládat každodenní situace nebo mírnit konflikty. Chce to „jen“ kombinaci psychologie, odhadu, improvizace a komunikačních schopností.

Nemusíte být s každým kamarádi. Někdy ale narazíte na člověka, se kterým prostě vyjít musíte. Ve škole nebo třeba v práci. Poradíme vám, jak s takovými vyjednávat.

1. Sebevědomí

Nenechte se vtlačit do role ublížené oběti. Zůstaňte věcní, klidní a sebevědomí. Suverénnost ale není jen ve slovech – stůjte rovně, neschovávejte se, nekrčte se.

2. Respekt

Snažte se vycházet i s lidmi, kteří vám nejsou úplně sympatičtí. Problémy tak budete řešit mnohem snáze.

3. Klid

Zachovejte klid i v situacích, kdy vám ostatní křivdí či vás nepřiměřeně kritizují. Váš postoj dokáže ovlivnit i vašeho komunikačního protivníka. Intonací, gesty nebo mimikou můžete dát najevo vstřícný postoj a začít smířlivý proces nebo posunout problém dál.

4. Věcnost

Diskutujte k věci, neřešte hlouposti, nebuďte osobní nebo jízliví. Věcná diskuse je efektivní diskuse.

5. Naslouchání

Když se s někým bavíte, přemýšlejte o tom, co říká. Nebo skončíte v diskusi „jeden o voze, druhý o koze“, která nikam nepovede, nic nevyřeší a všechny strany jenom víc rozčílí.

6. Nedat se

Nekončete hádku nebo diskusi s pocitem ukřivdění. Budete pak mít tendenci se k tématu vracet. Nenechte se zahnat do kouta, přemýšlejte o argumentech a nenechte se vytočit.

7. Jak uklidnit protivníka

Nechte sebou jeho hněv asertivně propadnout. Neříkejte nic, nebraňte se, projevte souhlas. S argumenty začněte, až bude váš komunikační protějšek schopný jednat racionálně.

8. Neklesejte pod svoji (ani pod jinou) úroveň

Silné osobnosti nemají potřebu se před někým sklánět nebo druhé shazovat. Zvládněte své emoce, zůstaňte v rozumové rovině.

9. Stanovte si cíl

Když se sami musíte pustit do nepříjemné diskuse, určete si, čeho chcete dosáhnout. Chcete kompromis? Chcete vyhrát? Od toho se bude odvíjet vaše komunikační strategie. V každém případě ale zůstaňte v klidu a dodržujte co nejvíc rad, které jste si právě přečetli. Pak už to chce jen pořádnou dávku trpělivosti.

 

 

 

 

 

Autorka: Laura Havlová

Další články k tématu