Koleje v novém: Vyplatí se tam ještě bydlet?

20. 4. 2005 | Studentský život

Už od příštího roku bude zavedena reforma, která od základů změní dosavadní studentské bydlení. Ministerstvo končí s dotacemi na ubytování, koleje půjdou nahoru, studenti nově dostanou asi sedm set korun na ruku. A zůstane na nich, co s nimi udělají. Nebude však za takovýchto podmínek lepší jít bydlet na privát?

Už od příštího roku bude zavedena reforma, která od základů změní dosavadní studentské bydlení. Ministerstvo končí s dotacemi na ubytování, koleje půjdou nahoru, studenti nově dostanou asi sedm set korun na ruku. A zůstane na nich, co s nimi udělají. Nebude však za takovýchto podmínek lepší jít bydlet na privát?

Jak to bude? To ví málokdo.

I když jsou tyto změny za dveřmi, málokdo tuší, jak všechno skutečně proběhne. A netýká se to jenom studentů. S nedostatkem informací se potýkají i pracovníci, kteří mají na univerzitách koleje na starosti. Na většině škol se totiž o budoucnosti ubytování právě rozhoduje. „Na tyto otázky nemohu uspokojivě odpovědět. Podle mých informací se o dotacích a cenách na kolejích stále jedná na nejvyšších místech,“ řekla Petra Solimanová z Českého vysokého učení technického v Praze. Tiskový mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek nevěděl také nic konkrétního. „Definitivní ceny kolejného nejsou ještě schváleny Akademickým senátem.“

Koleje podraží.

Podstata reformy je ale zřejmá. Zatímco dosud dostávaly dotace školy, které je potom využily pouze pro koleje, nově půjdou budou peníze přímo studentům. Ti je mohou použít jak pro placení kolejného, tak i pro nájem na privátu. Částka, o kterou jim zhrubne peněženka, se odhaduje asi na sedm stovek. Doteď stát přispíval na studenta 900 korun. Rozdíl je přitom pochopitelný: od října tohoto roku bude dotace pobírat více lidí. Autoři reformy proto považují nový systém za spravedlivější.

Spokojeni ovšem nemohou být všichni. Jednak se předpokládá, že růst cen kolejného bude vyšší než peníze, které studenti dostanou. To je dáno právě rozdílem mezi výškou starých a nových dotací. Toto pravidlo však úplně nepotvrzuje brněnská Masarykova univerzita, která jako jedna z mála nový ceník už zveřejnila. Zatímco dosud stál trojlůžkový pokoj na kolejích Tvrdého tisíc korun, od října za něj zaplatíte 1650 Kč. Za dvojlůžkový pokoj na kolejích v Komárově zaplatíte taky víc jen o šest stovek.

Nevůli v řadách posluchačů vysokých škol vyvolal i fakt, že dotace na ubytování dostanou pouze ti studenti, kteří v minulosti nestudovali něco jiného a svůj studijní program opustili. Když jste třeba minulý rok chodili na Západočeskou univerzitu, protože se vám přijímačky do Prahy nezdařily a uspěli jste až tentokrát, máte smůlu. Slíbených sedm set korun se vás netýká.

Koleje versus priváty: Kde to bude lepší?

Naskýtá se otázka, zda nezačnou studenti hromadně opouštět koleje, když bydlení na privátu bude téměř stejně drahé. Ceny těch lepších pokojů totiž vzrostou i na 2500 korun, za což se už nějaký ten pronájem ve většině měst najít dá. Přestože koleje nabízejí i další výhody, jako jsou snadnější kontakty s novými lidmi, bydlet v nějakém přece jenom pohodlnějším bytu za stejnou cenu zláká jistě mnoho mladých. Kritici této změny navíc upozorňují, že koleje se v novém prostředí začnou chovat tržně a nabízet své služby nejenom studentům. A bydlet v jednom pokoji kupříkladu s dělníky, kteří docházejí za práci do větších měst, vydrží asi málokterý vysokoškolák.

Aby to však bylo ještě složitější, někteří odborníci očekávají zároveň růst nájemného na privátech. Podle nich je logické, že když začnou studenti opouštět koleje, poptávka po bytech jejich cenu rozhodně musí zvednout.

Další články k tématu