Když se přijímačky nepodaří

7. 6. 2017 | Pro uchazeče na VŠ

disaster-protection-down-row-danger-failure_1418-54

…tak to rozhodně není důvod k pláči. Máte nespočet možností, včetně té, nastoupit na jinou školu. Nebo příští rok využít ke zkušenostem, které se vám budou později velmi hodit.

Možná jste to trochu čekali, možná to byl blesk z čistého nebe. Tak jako tak, poslední naděje zhasla, když jste si v dopise přečetli rozhodnutí o tom, že nejste přijati do studia na vybrané vysoké škole. Co teď?

Pořád chci na vysokou

Máte hned několik možností, jak toho dosáhnout:

1. ODVOLÁNÍ: Pokud vám chyběl jen kousíček k tomu, abyste skončili „nad čarou“, zkuste se odvolat. Pokud někdo na školu nenastoupí, máte šanci získat jeho místo. Kdy má smysl se odvolat, jsme vám už radili dříve.

2. DRUHÉ KOLO: Vysoké školy pořád přijímají nové studenty – alespoň některé. Podívejte se na weby jednotlivých fakult, třeba najdete obor, který vás zaujme.

3. SOUKROMÉ VŠ: Přijímací řízení na soukromé vysoké školy končí zpravidla až v létě. Nejde sice o nejlevnější řešení, ale školné automaticky neznamená koupený titul. Kvalita soukromých vysokých škol v České republice neustále stoupá a jde tak hlavně o to, vybrat si tu správnou. Pročtěte si studijní plány, složení učitelského sboru nebo recenze absolventů.

4. NULTÝ ROČNÍK: Pokud vám nevadí vydat za studium nějaké peníze, ale na soukromou vysokou školu nechcete, přihlaste se do nultého ročníku. Jde o přípravku, která vás lépe nachystá na přijímačky, ale taky vám ukáže, jestli by vás studium vůbec bavilo. Nulťák nenabízejí všechny obory, tak hledejte na stránkách jednotlivých fakult.

Kolik řečí umíš

Rozhodli jste se vysokou školu o rok odložit, ale nechcete úplně vypadnout ze studijního režimu? Jděte na pomaturitní studium jazyků. Sice to opět nebude zadarmo, ale výhody převáží cenu kurzů: perfektně se naučíte jazyk (což se vám bude v životě hodit s vysokou i bez ní), budete mít status studenta (takže daňové úlevy, studentské slevy, státem hrazené zdravotní pojištění a další výhody) a příští rok zkrátka neproflákáte.

Do světa

Pokud si chcete od všeho odpočinout a zmizet za hranice, čeká na vás celý širý svět. Můžete si najít práci, odjet na dobrovolnickou stáž nebo pracovat třeba jako au-pair. Tato varianta má dvě nevýhody: nutnou finanční investici (minimálně v počátku, pokud budete mít placené zaměstnání) a potřebu plánovat vše trochu dopředu (přece jen zajistit víza i najít práci nějakou chvíli trvá).

Další možnosti

Ani jedna z variant vás nezaujala? Tak prosím:

Úřad práce – status studenta máte po maturitě do konce srpna, takže času na hledání zaměstnání celkem dost.

Vyšší odborná škola – pořád z vás může být třeba zubní laborantka. :)

Rekvalifikační kurz – naučte se něco, čím vás bude bavit se živit i bez titulu.

Zdroj fotografií: freeimages.com