„Kanceláře ADP jsou malá planeta. Mluví se tu 18 jazyky.“

15. 5. 2018 | Inspirace

„V našich kancelářích v Praze a Plzni je zastoupeno 36 národností,“ říká Simone Piana, ředitel personálního oddělení ve společnosti ADP, která firmám po celém světě nabízí služby v oblasti personalistiky, zpracování výplatních pásek nebo benefitů. Do svých týmů nyní ADP hledá spoustu nových kolegů, většinou absolventů. „Prvních 3 až 6 měsíců nové lidi intenzivně školíme. Víme, že náš byznys je dost specifický – není to něco, co se běžně učí ve školách.“

1

↑ Simone Piana, ředitel personálního oddělení ve společnosti ADP.

Zaměstnanci ADP v Praze a Plzni mluví 18 jazyky. Jaké z nich jsou ty nejméně běžné?

Z našich kanceláří v Praze a Plzni poskytujeme servis klientům z celé Evropy, od Portugalska po Rusko. Naši zaměstnanci se proto musí domluvit všemi těmito jazyky. Jaké z nich jsou nejméně běžné? Řekl bych, že finština a turečtina.

Jaké cizí jazyky naopak nejvíce potřebujete?

To úzce souvisí se skladbou našich klientů. Máme mnoho nových zákazníků ve Francii a Německu, takže aktuálně je nejvíce žádaná znalost francouzštiny a němčiny. Velmi důležitá je i holandština, španělština a italština.

Na jaké úrovni musí lidé jazyky zvládat, aby u vás dostali práci?

Nehledáme lidi, kteří jazyk ovládají naprosto perfektně. Důležité je, aby se domluvili s klienty. Tedy aby zákazníkovi zvládli napsat e-mail nebo mu zavolali a vyřídili s ním vše, co potřebuje. Rád bych zmínil, že našim zaměstnancům nabízíme jazykové vzdělávání zdarma. Takže pokud nastoupíte do ADP a vaše znalost jazyků zatím není na takové úrovni, jaká je potřeba, nabídneme vám kurz.

Jaké služby a řešení nabízíte klientům?

ADP je přední světová společnost zaměřená na oblast Human Capital Management neboli management lidského kapitálu. Globálně klientům nabízíme nejrůznější služby související s „životním cyklem“ zaměstnanců. Firmám zpracováváme výplatní pásky a nabízíme mnoho dalších řešení ohledně evidence a řízení pracovní doby, benefitů nebo rozvoje lidí. To platí na té globální úrovni. V České republice se ADP zaměřuje především na správu výplatních pásek a na evidenci a řízení pracovní doby, tzv. e-time. V Praze nyní ADP nově buduje zázemí pro globální poskytování služeb v oblasti zaměstnaneckých výhod.

Jaké odborníky hledáte do svých týmů?

Většina volných míst je vhodná pro absolventy. Obecně do ADP rádi nabíráme čerstvé absolventy, které si rádi postupně zaučíme. Zajímaví jsou pro nás například ti, kteří vlastní diplom z účetnictví nebo ekonomie. Mezi našimi kolegy ale najdeme také absolventy filologie, literatury, psychologie a dalších oborů.

2

↑ V kancelářích ADP v Praze a Plzni je zastoupeno 36 národností.

Potřebujete nyní získat také IT experty a techniky? Na jakých projektech by měli pracovat?

Ano. V Praze nyní budujeme úplně nové centrum pro robotiku a automatizaci. Hledáme proto lidi zaměřené tímto směrem. I v našem oboru je velký prostor pro automatizování procesů a používání robotů. Hodně teď do této oblasti investujeme. Je pro nás skutečně zásadní najít schopné lidi, kteří si poradí s těmito inovativními řešeními.

Mohl byste popsat typický pracovní den, jaký nové kolegy čeká?

Určitě. Jakmile někdo nastoupí do ADP, to první, co jej čeká, je velmi intenzivní program adaptace. Říkáme tomu Human Capital Solutions Academy. Náš byznys je docela specifický, není to něco, co se běžně učí ve školách. Prvních 3 až 6 měsíců se tedy noví kolegové hlavně učí. Mají tréninky týkající se našich systémů, procesů a všech nabízených služeb. Další školení jsou zaměřená na rozvoj komunikačních dovedností a kontaktu s klienty. Po úspěšném absolvování těchto školení nový člověk dostane přiřazené své klienty. Jeho pracovní den se pak odvíjí hlavně podle toho, co zákazníci potřebují.

Jak probíhá výběrové řízení do ADP? S čím mohou uchazeči počítat?

To záleží na tom, jestli jste čerstvý absolvent nebo zkušený manažer. Absolventi procházejí několika pohovory. Ten první je krátký a zajišťují ho kolegové z našeho oddělení Talent Acquisition. Cílem je zjistit, jestli má uchazeč předpoklady být u nás úspěšný. Poté ho čekají další tři nebo čtyři kola pohovorů, kdy si povídá například se svým budoucím šéfem nebo kolegy.

Na manažerské pozice je proces trochu delší a řekl bych, že i náročnější. Uchazečům zadáváme případové studie, zkoušejí si hraní různých rolí souvisejících s prací a samozřejmě je čekají pohovory.

Je některý z pohovorů veden v angličtině nebo cizím jazyce?

Ano, hned to první kratší interview probíhá anglicky. Další pohovory už se většinou odehrávají v cílovém jazyce, ve kterém bude nový kolega pracovat. Takže pokud hledáme někoho do francouzského týmu, bude s námi na pohovoru mluvit francouzsky.

3

↑ Zaměstnancům tu nabízejí například bezplatné jazykové kurzy.

Jací lidé dobře zapadnou do vašich týmů?

V ADP zažijete velmi mezinárodní prostředí. V našich kancelářích v Praze a Plzni je zastoupeno 36 národností, takže tu máme takovou malou planetu. Potřebujeme proto lidi, kterým tohle vyhovuje a kteří jsou otevření. Současně hledáme kolegy, kteří dokáží velmi dobře naslouchat klientům, rozpoznat jejich potřeby a být jim k dispozici. Protože dobrý servis je to, co je v našem byznysu to nejdůležitější. Chceme také lidi, kteří jsou motivovaní se neustále učit něco nového.

V září jste podepsali partnerství s VŠE v Praze. Co je to za projekt?

Jmenuje se Leadership & Human Capital Management Club a je to úplná novinka. Společně s VŠE jsme vytvořili studentský klub, kam budou docházet naši manažeři vyprávět o leadershipu a jeho proměnách, a o tom, v čem spočívá management lidského kapitálu. Studentům nabídneme i možnost psát u nás své diplomové práce.

» Podívejte se, jaké příležitosti teď ADP nabízí

 

Další články k tématu