Kam v září složím hlavu?

27. 7. 2018 | Pro uchazeče na VŠ

Po absolvování náročných přijímacích řízení na vysokou školu vás nyní čeká další starost. A to s hledáním ubytování. Ano, můžete si jednoduše zažádat o koleje, ale kdo chce více volnosti a bydlení podle svého vkusu, volí raději privát. Najít si dobré ubytování není rozhodně nemožné, jen je potřeba tomu věnovat nějaký čas a úsilí. Připravili jsme pro vás přehled stránek, které vám hledání usnadní.

www.studentreality.cz – server je zaměřený na bydlení v Praze a v Brně, ale naleznete zde inzeráty i z jiných koutů naší republiky. Nabídky si můžete různě řadit a filtrovat. Ihned vidíte cenu a fotografie. Jako student máte také možnost si zcela zdarma inzerát vložit a najít si tak své spolubydlící.

www.kolej.cz – kromě nabídek privátního bydlení z celé České republiky tady najdete i inzeráty nabízející výměnu kolejí. Opět je zde velice sympatický filtr, který usnadní vyhledávání. Ovšem ne všechny nabídky obsahují rovnou cenu a fotografie, to si budete muset vykomunikovat nebo zjistit na osobní prohlídce.

www.spolubydlo.cz – nabízí velice přehledné inzeráty ze všech koutů naší republiky s nadmíru podrobným filtrem. Vše je srozumitelné a přehledné.

www.espolubydleni.cz – vyberte si kraj, pak své studentské město a už jenom listujte mezi jednotlivými inzeráty. Na tomto serveru funguje i seznamka a diskusní fórum, kde si můžete například ověřit své potenciální spolubydlící nebo najít různé tipy ohledně privátního bydlení.

www.s-bydleni.cz – jedná se o pražskou realitní kancelář, takže musíte počítat s poplatky za makléře. Nicméně, zaměřují se přímo na studenty, takže nabízejí cenově dostupné pokoje i byty.

www.ubytovaniprostudentyvbrne.cz – doména těchto stránek mluví za vše. Jedná se o nabídky dlouhodobého a kompletně zařízeného podnájmu v Brně, konkrétně v městských částech Komín a Žabovřesky.

www.spolubydlici.cz – portál nabízí bydlení pro české i slovenské studenty. Budete studovat v Bratislavě nebo Košicích? Pak určitě využijte tyto stránky.

www.bydleni.muni.cz – stránka vedena Masarykovou univerzitou v Brně. Vyžaduje registraci, poté si můžete projít nabídky studentů i realitních kanceláří.

Nezapomeňte využít také sociální sítě. Na facebooku dejte vyhledat výraz „bydlení (doplňte město)“ a přidejte se do nabídnutých skupin. Napište, co přesně sháníte a uvidíte, že se nabídky jen pohrnou.

S hledáním privátu neotálejte. Právě červenec je tou nejvhodnější dobou s tím začít. „Pokud si chce člověk vybrat byt podle svých představ, měl by to řešit alespoň dva měsíce před tím, než se chce nastěhovat,“ potvrzuje pro munimedia.cz realitní makléřka Michaela Pěsňová.

Se samotným výběrem privátního bydlení však nespěchejte. Nabídek je více než dost a myslete na to, že zde budete žít převážnou většinu roku, možná po celou dobu vašeho studia. Oslovte více inzerentů a domluvte si prohlídky na jeden nebo maximálně dva dny, ať nemusíte neustále cestovat.

Před schůzkou s pronajímatelem si nachystejte otázky. Ptejte se především na finance, zda je inzerovaná cena konečná či jaké jsou další poplatky, případně kauce. Zjistěte také, jak to bude s platbou o prázdninách, pokud byt nebo pokoj nebudete v létě využívat. Dále se ujistěte, kdy přesně se můžete nastěhovat. V případě sdíleného privátu se optejte na spolubydlící. Na místě si pak ověřte, jestli funguje veškeré vybavení, které bylo v inzerátu publikováno.

V září se pak nezapomeňte na studijním oddělení informovat, zda vaše univerzita poskytuje ubytovací stipendium a zda na něho máte nárok.

Zdroje: studentreality.cz, kolej.cz, spolubydlo.cz, espolubydleni.cz, s-bydleni.cz, spolubydlici.cz, ubytovaniprostudentyvbrne.cz, bydleni.muni.cz, munimedia.cz.

https://www.studentreality.cz

http://www.kolej.cz

http://spolubydlo.centrum.cz

https://www.espolubydleni.cz

http://www.s-bydleni.cz/

http://www.spolubydlici.cz/

https://www.ubytovaniprostudentyvbrne.cz/

https://bydleni.muni.cz/

 

Další články k tématu