Kam se jít učit v Brně

18. 2. 2014 | Studentský život

Brno je plné různých zákoutí ideálních pro studium. Ať už v pauze mezi jednotlivými předměty, nebo když zjistíte, že doma se na učení prostě nemůžete soustředit.

Knihovny

Knihovna je pro mnoho lidí studijním prostorem první volby. Největší knihovnou v Brně je samozřejmě Moravská zemská knihovna na zastávce Klusáčkova, kde najdete spoustu stolečků a klidného místa mezi policemi s knihami.

Horší je to se studijním prostorem v Knihovně Jiřího Mahena několik metrů od Náměstí Svobody, kde je málo prostoru na sezení nad učením. Je tu jen většinou obsazený gauč a pár stolečků na chodbách.

Nejčastější studijní variantou nakonec zůstávají knihovny a studovny jednotlivých fakult. Třeba na Masarykově univerzitě se asi nejlíp učí na Fakultě sociálních studií a v knihovně Filozofické fakulty. Na FSS se chodí učit i hodně lidí z jiných fakult, a ve zdejším atriu se také hodně doučuje. Článek zaměřený přímo na jednotlivé brněnské knihovny najdete tady:

Studium v Brně: Jak se vyznat v knihovnách

Kavárny

Hodně studentů se chodí učit do kaváren. Těch jsou v Brně samozřejmě desítky a učit se můžete v každé z nich. V centru města je ale několik podniků, kde určitě nebudete pracovat jen vy sami. Vyhlášenou studijní kavárnou je Café Podnebí na Údolní ulici hned pod Špilberkem, kde velmi často někoho najdete, jak pracuje nebo studuje. V létě tu můžete být i venku.

Dalším dobrým studijním podnikem je East Village na Jaselské ulici, což je hlavně hamburgerová restaurace, ale také nabízejí bezednou kávu, což je dobrý prostředek proti usínání nad skripty.

Mezi oběma kavárnami je také kavárna Mezzanine, kde taky najdete učící se studenty. Café Mezzanine je taktéž na Údolní ulici a za kávu získali dokonce prestižní ocenění.

Kousek od centra se dá učit třeba také v Café Therapy, kde je hodně stolečků i v zahradě.

Pokud čekáte na autobus, můžete čas strávit příjemně a produktivně v Café Práh blízko Vaňkovky – je to tréninková kavárna, kde pracují lidé vracející se do života po duševním onemocnění. Kavárna má příjemnou atmosféru a někdy se tam pořádají také koncerty a přednášky.

Čajovny

V čajovnách sice bývá přítmí, ale na čtení z notebooku to ničemu nevadí. Asi nejznámější čajovna je Chajovna kousek od Zelného trhu. Chodí sem ale nejvíce lidí a často tu není místo. Z menších čajoven je hodně příjemná čajovna Starý dvůr na Mendelově náměstí.

Seznam s referencemi na některé méně „profláklé“ čajovny najdete na tomto blogu.

Parky

Pokud patříte k romantickým povahám nebo jste rádi na čerstvém vzduchu, možná se budete chtít učit venku. Nejsou tam zásuvky, zato to bude změna oproti neustálému sezení v knihovně. Největší park v Brně je v Lužánkách u zastávky Pionýrská. Lidé tu hrají hry, šermují, cvičí a čtou si.

Pobýt se dá i na Špilberku. V přilehlém parku je větší klid než v Lužánkách, najdete tu spoustu laviček i místa na položení deky.

Menších zákoutí je v Brně k nalezení spousta. Studenti pedagogické fakulty se mohou schovat třeba v zahradě u Starobrněnského kláštera na Mendelově náměstí. A kdo je rád v lese a mezi zvířaty, může si z Mendelova náměstí dojet až do Kohoutovic do obory.

Zdroj fotografie: webové stránky Moravské zemské knihovny, Knihovny Jiřího Mahena, Wikipedie, Café Podnebí, Café Práh Café Therapy, Chajovny; Nela Wurmová

Další články k tématu