Jsem student. Pražský student.

25. 6. 2008 | Studentský život

Dostali jste se na vysokou do Prahy, ale zatím jste v hlavním městě byli jen několikrát v životě na školním výletě? Připravili jsme pro vás návod, jak se v metropoli vyznat a na co si dát ze začátku pozor.

Doprava po Praze Pokud nebudete mít školu přímo u kolejí a navíc hodláte občas někam jet, je ideální si na dopravu po Praze koupit kupon. Budete-li ho pořizovat v době, kdy ještě nebudete mít ISIC, musíte si zároveň pořídit průkazku na dopravu (k tomu je potřeba fotografie a potvrzení o studiu). V opačném případě stačí na prodejním místě předložit ISIC, a kupon, který obdržíte, přidat do obalu k průkazu ISIC. Kuponů je několik druhů: čtvrtletní a měsíční, devadesátidenní a třicetidenní. U posledních dvou zmíněných si můžete sami stanovit den, od kdy začne kupon platit, první dva platí na stanovený/é měsíc/e. Za ty s kratší platností zaplatíte 260 Kč, za ty s delší 720 Kč. Seznam prodejních míst a další užitečné informace najdete na www.dpp.cz.

Stravování Ceny jídla v supermarketech se příliš neliší od těch v jiných městech. Za oběd v menze zaplatíte kolem 35 Kč. Pokud jste ochotni si připlatit, můžete si v některých menzách vybrat místo klasického oběda například minutku. Systém objednávání a placení se liší podle jednotlivých škol.

Ubytování Za pokoj na koleji zaplatíte přibližně od 2 500 Kč(osoba/mě­síc) výše, cena závisí na počtu osob na pokoji a na celkové úrovni ubytovacího zařízení a poskytovaných služeb. Při výběru koleje zvažte, zda jste ochotni používat společné sociální zařízení. Dále sledujte možnost připojení na internet, a, což je opravdu důležité, vzdálenost i dostupnost školní budovy. Dejte si načas a zjistěte si, která zařízení se nacházejí nejblíže. Výjimkou nejsou studenti, kteří si omylem zajistí ubytování na kolejích na opačné straně města. Pokud chcete bydlet raději na privátu, cena vás může vyjít podobně – záleží na tom, jak velký byt budete obývat, kde, a v kolika lidech. Nabídky bytů najdete například na ulovdomov.cz, k nejvýhodnějším nabídkám se však obvykle dostanete přes známé.

Práce Praha je jistě nejvhodnějším městem pro studenty, kteří si chtějí přivydělat, a to co se výdělků i příležitostí týče. Pokud budete chtít pracovat, zcela jistě si něco najdete. Nabídky na práci, týkající se vašeho oboru, můžete hledat nejen na specializovaných serverech. Prozkoumejte také internetové stránky vaší školy a nástěnky v budově – třeba právě tam objevíte zajímavou nabídku. Hledáte-li zatím jen nenáročnou brigádu, bude pro vás pohodlné zaregistrovat se v některé z agentur, jež studentům práci zprostředkovávají. Zpravidla zaplatíte symbolický (cca 20 Kč) vstupní poplatek, podepíšete smlouvu a práci si vybíráte z nabídky podle toho, kdy (a jestli) se vám hodí. Nekvalifikované práce bývají v současnosti hodnoceny od 70 Kč/hod. výše.

Zábava, kultura Těžko říct, co v široké nabídce kultury hlavního města vyzdvihnout – každý si musí sám najít, co ho baví. Byla by ale škoda si studentský život v tomto směru neužít. Jistě stojí za to si alespoň trochu projít historickou část, ale jsou tu také bary, kluby, hospody, multikina, galerie,… Ceny za zábavu mohou být poněkud vyšší, než na jaké jste zvyklí, a to zejména pokud jde o jídlo a pití. Nezřídka však lze nejlevnější zlatavý mok zakoupit v restauračním zařízení, které je nejblíže ke škole.

Čtenáři jistě ocení služby městské knihovny, která má pobočky po celé Praze a velmi snesitelný čtenářský poplatek. Registrace umožňuje využívat služeb všech automatizovaných poboček.

Další články k tématu