Jsem student. Opavský student

9. 8. 2008 | Studentský život

Vkročte do prvního ročníku pevným krokem a s lehkým úsměvem na tváři. V následujícím článku vám poradíme, jak na to.

Ubytování Studenti Slezské univerzity se mohou ubytovat na školních kolejích. Nabízí se jim přitom centrum města v čele s hotelem Korunou, ale také poklidné okraje v části Opava-Palhanec. Ti, kteří dávají přednost blízkosti školy, mohou využít ubytování na Hradecké ulici, která se nachází nedaleko Ústavu veřejné správy a regionální politiky. Výše poplatků za jedno lůžko na opavských kolejích se pohybuje okolo dvou tisíc korun za měsíc. Bližší informace ohledně kolejí a menz naleznete zde.

Stravování Zájemci mohou využít pro stravování čtyř jídelen v blízkosti centra města. Ty vydávají strávníkům obědy v průběhu celého týdne, tedy od pondělí do neděle. Nejlevnější obědy získají studenti ve Vesně za dvacet tři korun, naproti tomu v hotelu Koruna si osm korun připlatí. Ti, kteří nastupují do prvních ročníků, se automaticky stravují v hotelu Koruna. Zde si mohou za třicet jedna korun přiobjednat i večeři.

Doprava Autobusová a trolejbusová doprava je pro město stěžejní. Není proto od věci zařídit si po příjezdu do Opavy vlastní čipovou kartu. Tu si lze nechat zhotovit v předprodeji Městského dopravního podniku Opava na Horním náměstí. Aktivační cena karty činí sto patnáct korun. Měsíční paušál pro vysokoškoláky přijde na sto šedesát pět korun. Další variantou je využít vlastních dopravních prostředků jako kola, kolečkových bruslí či vlastních nohou. Sami studenti totiž tvrdí: „V Opavě je to všude blízko“.

**Brigáda ** V Opavě se na počet obyvatel vyskytuje poměrně mnoho supermarketů. Nejsnazší tedy bude hledat brigádu právě v těchto místech.

Aktivity studentů Slezské univerzity Studentská divadla „Náměstí Osvoboditelů čp. 15“ či „Dojížděči“ působí na půdě Slezské univerzity téměř čtyři roky. Nejedná se ovšem o jedinou mimoškolní aktivitu slezských studentů. Příznivci poezie a drobné prózy přispívají svou tvorbou do almanachu Artemisia. Organizace studentů, která almanach vydává, navíc každoročně pořádá opavský Majáles, univerzitní ples a další zajímavé akce. Za zmínku stojí i univerzitní sportovní klub, který pro zájemce připravuje školu bezpečného inline bruslení nebo tradiční blade nights oplajn, neboli noční jízdu Opavou.

Zábava Posezení s přáteli ve venkovní hospůdce, poslech oblíbené kapely v hudebním klubu nebo dáte spíše přednost tanci za blikotu barevných světel? Ať už se rozhodnete jakkoliv, příležitostí zúčastnit se výše uvedených akcí se vám během studia naskytne dostatek. Pro přehled zde uvedu alespoň některé z nich.

Kultura a sport Rádi byste v září shlédli Puškinova Evžena Oněgina, nebo muzikál My fair Lady? Potom zavítejte do prostor Slezského divadla. Netradiční scénu či cizojazyčné hry nabídne studentům zase opavské loutkové divadlo. Příznivci kultury se mohou dále účastnit multižánrového festivalu Další břehy či Bezručova Opava. Tento festival, nesoucí jméno opavského rodáka Vladimíra Vaška, patří mezi nejstarší kulturní festivaly v České republice. Sportovnější povahy si zabruslí na zimním stadionu nebo zaplavou v krytém bazénu. Za hezkého počasí mohou studenti využít veřejného koupaliště a minigolfu v Městských sadech, nebo se projet po cyklostezce do nedalekého Hradce nad Moravicí, kde stojí porotou oceněný hradecký zámek s parkem.

Další články k tématu