Jsem student. Olomócký student

14. 9. 2008 | Studentský život

Olomouc je bezesporu jedno z nejkrásnějších českých měst a všem, kdo zde stráví svá nastávající studijní léta, také jistě přichystá nejeden kulturní zážitek. Patříte-li mezi ně, pak vás ale určitě zajímá i spousta dalších a možná praktičtějších informací, než jen tip na volnou neděli…

Doprava Nejčastějším dopravním prostředkem mezi stěžejními destinacemi v Olomouci jsou buď vlastní nohy, a nebo pak autobus (zejména na cesty do centra, jezdí i v noci) či tramvaj (zejména v centru a jen přes den). Na území města – v tzv. zóně 71 – zaplatíte za přestupní jízdenku s platností 40 minut (mimo pracovní dny 60 minut) desetikorunu, za měsíční kupon 120 korun a za čtvrtletní pak 300 korun.

Stravování V Olomouci se rozhodně nemusíte bát, že byste se (dobře a levně) nenajedli. Univerzita Palackého provozuje hned šest menz, přičemž všechny jsou dobře dostupné městskou hromadnou dopravou. Největší menzu najdete na kolejích ve Šmeralově ulici (na tzv. Envelopě). Jídlo si můžete vybírat jak přímo u terminálu na univerzitě, tak i přes internet. K tomu vám poslouží vlastní identifikační karta. Za oběd či večeři zaplatíte jako studenti UPOL 28 korun, za minutkové jídlo objednané na poslední chvíli od 33 do 43 korun. Polévku či salát si nově od 1. září 2008 musíte objednávat zvlášť (cena polévky začíná na 5 Kč, salát stojí 5 a 10 Kč). Bližší informace o adresách menz, ceníku a způsobech objednávání najdete zde. Mimoto ale v Olomouci najdete spoustu dobrých hospůdek a restaurací, kde se dá najíst za rozumnou cenu, a také studentských bister a kaváren (například Café 87, Kratochvíle, Osmý hřích atd.).

Ubytování Kdo si nestihl podat žádost o přidělení koleje nebo s ní nebyl úspěšný, asi se musí podívat po nějakém podnájmu. Pochopitelně záleží na vašich požadavcích, ale pokud se uskromníte, pak je možné vejít se do 5000 korun i s poplatky. Kromě podnájmu ale můžete využít i služeb některé z místních ubytoven.

Knihovny Univerzita Palackého, jakožto významné vzdělávací zařízení, samozřejmě nezaostává za dalšími školami a i ona nabízí svým studentům vlastní knihovnu. Historickou budovu ústřední knihovny najdete na Biskupském náměstí. Mimoto ale UPOL provozuje dalších sedm poboček a studoven, které se nacházejí zejména v budovách dílčích fakult. Registrace do univerzitní knihovny je pro studenty zdarma. Další informační institucí je pak Knihovna města Olomouce, kde dáte za roční studentský poplatek 40 korun. Ve výčtu knihoven však určitě nesmíme zapomenout na knihovnu Vědeckou, která se nachází nedaleko hlavní budovy UPOL. Vyznačuje se širokou a hlavně velmi kvalitní nabídkou služeb a informačních fondů, čímž se řadí mezi nejlepší podobné instituce u nás. Celoroční poplatek vás tu vyjde na rovných 100 korun.

Brigáda Vzhledem k tomu, že Olomouc je stotisícové město (a tedy páté největší v republice), najít zde „klasickou“ příležitostnou brigádu není velký problém. S hledáním specializované pracovní pozice či dlouhodobější práce už to ale bývá horší, ať už se to týká jejich nabídky, nebo požadované výše platu.

Zábava a sport Jak už bylo řečeno v úvodu, je tato hanácká metropole studnicí sportovního i kulturního vyžití. Nachází se zde například velké množství galerií, což samo o sobě vypovídá o jejich široké tematické nabídce. Kina jsou v Olomouci celkem dvě, z toho jedno je multikino, a každé léto se k nim přidává ještě kino letní. Z divadelních stánků jmenujme třeba slavné Moravské divadlo, kde mají studenti na některá představení slevu až 50 %. Oblíbenou kulturní institucí je mezi studenty také divadlo a multikulturní prostor Tramtárie. Sportovní nadšenci zase určitě rádi využijí místní plavecký stadion se saunami, vířivkou a skokanskou věží. Za ISICa či jakýkoli jiný studentský průkaz tu dostanete 20% slevu. Zábavu na večer vám pak určitě poskytne některý z mnoha studentských klubů jako například Dance club Varna, S klub, U-KLUB nebo Klub 15 minut.

Tip na volnou neděli A jelikož jsme na začátku slíbili tip na volnou neděli, bylo by nefér nějaký nezmínit. Může jím být třeba jedna ze čtyř pevností olomouckého opevňovacího komplexu zvaná Fort XVII, která se nachází v nedalekém Křelově. Jeden víkendový den byste si ale měli ušetřit i pro návštěvu vyhlášené olomoucké ZOO, které se říká Svatý kopeček. Jindy zas můžete vyrazit třeba jen do některého z místních parků, neboť těch je v Olomouci opravdu hodně a bývají velmi příjemným místem například pro piknik či sport. Kromě mnoha dalších olomouckých památek byste ale rozhodně neměli zapomenout na prohlídku místní radnice, kterou zdobí jeden ze zatím dvou orlojů v České republice (další patrně přibude v Ostravě). Byl by skoro hřích se tu nezastavit, neboť olomoučtí jsou na něj náležitě hrdí.

Takže pokud už teď víte vše, co jste potřebovali, zbývá jen zabalit „tvaróžky, ozeny a škvarke“, nějaké „prache“ a hurá do „Olomóca“ ji trochu „okóknót“!

Fotografie: Ústřední knihovna UPOL (zdroj: www.upol.cz) Olomoucký orloj (zdroj: wikimedia.org)

(dne 26. září byl článek na základě reakcí čtenářů dodatečně upraven)

Další články k tématu