Jsem student. Hradecký student

26. 7. 2008 | Studentský život

Čeká vás po prázdninách první akademický rok v Hradci Králové? Připravili jsme pro vás přehled základních informací, které se vám před zahájením studia v tomto univerzitním městě budou hodit.

Ubytování Univerzita Hradec Králové nabízí ubytování ve dvou areálech kolejí (Palachovy koleje a Koleje Víta Nejedlého). Kolej Na Kotli spadá pod Univerzitu Karlovu. Za bydlení na kolejích zaplatíte od 1 600 Kč do přibližně 2 600 Kč (cena závisí na kolejích, počtu osob na pokoji a požadavku internetu). Bližší informace naleznete zde, nebo je získáte také na e-mailu koleje@uhk.cz. Za bydlení na privátu zaplatíte od 1 600 Kč při zhruba šesti lidech v bytě, záleží také na štěstí při shánění. Pozor! Univerzita Hradec Králové studentům uděluje ubytovací stipendium, to se však přiznává mimo jiné na základě minimální minutové dojezdovosti. Její výše závisí na rozhodnutí Akademického senátu, například pro zimní semestr ak. roku 2007/2008 se však jednalo o dojezdovost 90 minut.

Stravování Studenti UHK se mohou stravovat buď ve Školní jídelně Hradecká ulice nebo v menze UK Na Kotli. Vlastní menzu Univerzita Hradec Králové nemá. Cena oběda je od 26 Kč.

Doprava Je možné, že se po Hradci budete přemísťovat pouze pěšky. V opačném případě vás jednorázová jízdenka bude stát 14 Kč (cena za základní papírovou jízdenku), tříměsíční studentské časové jízdné pro Hradec Králové vás přijde na 500 Kč. Podrobnější informace o cenách najdete zde .

Práce Budete-li si při studiu chtít i něco přivydělat, práci jistě seženete. Vydělat si můžete v průměru 55 – 85 Kč/hodinu, ale pokud budete šikovní a budete mít štěstí při hledání, může se povést i více.

Zábava, kultura Hradec Králové jistě ty, kteří hledají kulturní vyžití, uspokojí. Konají se zde různé festivaly (u těch hudebních si přijdou na své příznivci různých žánrů, velmi lákavé je město pro milovníky jazzu), můžete navštívit divadla, kina i galerie. Rozptýlení nabízí také řada hospod a klubů. Zajímavé (nejen) kulturní tipy naleznete například na těchto stránkách .

Další články k tématu