Jsem student. Budějovický student.

23. 7. 2008 | Studentský život

Vykoukla na vás z obálky s rozhodnutím o přijetí hlavička Jihočeské univerzity? Pak budete jistě zvědavi, jak studentský život v Českých Budějovicích vypadá. Vyzpovídala jsem Jirku, který tu studuje už dva roky, a zjistila jsem od něj zajímavé tipy.

Ubytování Za kolej v Českých Budějovicích platí studenti 1 900 – 2 100 Kč za měsíc. Za internet (100mb/s) se připlácí přibližně 180 Kč. Zamlouvalo by se vám více bydlení na privátě? V okrajových částech města můžete sehnat bydlení již za cenu okolo 1 500 Kč na osobu, v centru zaplatíte přibližně 3 000 Kč na osobu (za předpokladu, že vás bude v bytě čtyři až šest).

Stravování Ve městě jsou tři menzy – u hlavních kolejí, v centru u Teologické fakulty a u Zdravotně sociální fakulty. Oběd tu stojí 17 – 25 Kč, minutky 35 Kč, bagety 12 –17 Kč.

Doprava V Českých Budějovicích jezdí trolejbusy, i v noci najdete v jízdním řádu alespoň jeden za hodinu. Studentské jízdné na tři měsíce je za 400 Kč, jednorázová jízdenka stojí 12 Kč. Za pokutu od revizora můžete zaplatit 600 Kč.

Brigády Je tu poměrně nízká nezaměstnanost. Za hodinu na brigádě si vyděláte v průměru 50 – 80 Kč/hod., ale může se podařit i více.

Zábava Ve městě je dostatek kulturního vyžití. Na své si přijdou příznivci divadla, filmů i sportovci. Řadu akcí si studenti pořádají sami. Jsou tu kluby a občas i hudební festival. Tip: Hospůdka Pod Věží (najdete ji v centru nedaleko Černé věže), pivo Pardál za 15 Kč.

Extra tipy Pro budoucí studenty mi dal Jirka tyto zajímavé rady: Nejlepší přibližovadlo je kolo (sežeňte si klidně nějaké starší, a hlavně pořádný řetěz – hodně se tu krade). Cyklostezky jsou úplně všude. Budvar 12° je pěkný bolehlav, v Budějovicích piji všude jen Budvar 10°. Všude v okolí jsou skvělá místa na koupání.

Další články k tématu