Jihočeská univerzita přijímá přihlášky ke studiu

28. 2. 2012 | Tiskové zprávy

Přihlášky ke studiu na Jihočeské univerzitě pro příští akademický rok je na většinu fakult JU možné posílat do 15. března; tři fakulty mají termín stanovený na 30. a 31. březen.

Pro nadcházející akademický rok nabízí Jihočeská univerzita 251 studijních oborů se specializacemi v prezenční a kombinované formě studia. Univerzita vzdělává v akreditovaných bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech.

Pro stávající akademický rok 2011/2012 bylo podáno 12 300 přihlášek ke studiu (do prvních ročníků bakalářských a magisterských studijních programů). Ke studiu do prvních ročníků se po úspěšném přijímacím řízení loni zapsalo 3 835 studentů a studentek. V současné době má Jihočeská univerzita 13 450 studujících. Lze konstatovat, že v uplynulých letech počet poslaných přihlášek ke studiu stabilně vždy více než čtyřnásobně převyšoval kapacitní možnosti univerzity.

“Jihočeská univerzita v současné době představuje optimálně vnitřně strukturovanou instituci. V oblasti počtu studentů dosáhla cílového stavu. V nadcházejícím období nám půjde především o kvalitu a efektivnost ve vzdělávání, otevřenost v rámci národního a mezinárodního prostředí. Rostoucí pozornost věnujeme také celoživotnímu vzdělávání (CŽV). V minulém akademickém roce bylo na Jihočeské univerzitě realizováno celkem 111 programů, modulů a kurzů CŽV. Převažovaly specializační kurzy orientované na výkon povolání, v nabídce byly i kurzy zájmové, kvalifikační a rozšiřující. Celkově se do aktivit celoživotního vzdělávání zapojilo 2 605 účastníků, z toho 1 141 účastníků absolvovalo seniorské vzdělávání v rámci tzv. Univerzity třetího věku,“ informovala prorektorka JU pro studium prof. Alena Jaklová.

Také v oblasti zahraniční spolupráce a aktivního fungování mezinárodních vztahů včetně zapojování se do přeshraničních a nadnárodních programů je univerzita garantem stabilně vysoké úrovně. „Na univerzitu každoročně přijíždí 30–40 hostujících profesorů, na semestrální nebo delší stáže vyjíždí na 200 studentů ročně. Bohužel v této oblasti dochází k jisté stagnaci – univerzita by byla schopna vyslat do zahraničí mnohem více studujících, než je reálných zájemců. V rámci systému ECTS (European Credit Transfer System) lze uznávat předměty absolvované v zahraničí, a toho benefitu využívá také každý rok kolem 120 zahraničních studentů přijíždějících na semestrální či delší studijní pobyt v rámci programu na podporu mobilit Erasmus. Ti si vybírají převážně z široké nabídky předmětů vyučovaných v cizích jazycích. V aktuální nabídce máme 27 studijních oborů akreditovaných v cizím jazyce, ale cizojazyčné předměty obohacují samozřejmě i studijní plány oborů akreditovaných v českém jazyce,“ informuje prorektorka JU pro zahraniční vztahy Dr. Dagmar Škodová Parmová.

Jihočeská univerzita nabízí rovněž pět studijních programů připravených a zajišťovaných ve spolupráci se zahraničními vysokými školami. Jde o tzv. double degree a joint degree programy, jejichž absolventi získávají buďto dva akademické tituly, domácí a zahraniční, nebo jeden titul, který je udílen současně na domácí i zahraniční vysoké škole.

Výzkum a vývoj, jehož úroveň a výsledky snesou srovnání se světovou vědou, se na Jihočeské univerzitě provádí zejména v přírodních a historických vědách. „Je to dáno zejména aktivní spoluprací s jihočeskými ústavy Akademie věd ČR, v druhém případě hraje významnou roli především geografická poloha česko-rakousko-bavorského regionu, který se významně podílel na utváření středoevropských dějin. Mezinárodní vzdělávací a výzkumná spolupráce je geograficky pestrá: dosahuje od sousedního Rakouska a Německa přes evropské země k Americe, Asii, Africe a Austrálii. Výzkumné projekty jsou realizovány také v tropických a polárních oblastech. Velký důraz klademe na aktivní zapojování studentů do většiny výzkumných aktivit a projektů,” uvedl prorektor JU pro vědu a výzkum prof. Tomáš Polívka. Dobrou zkušenost vykazuje od roku 2007 první příhraniční studijní program Biologická chemie, realizovaný ve spolupráci s Univerzitou J. Keplera v Linci. V roce 2011 získala Přírodovědecká fakulta opět ve spolupráci s Univerzitou J. Keplera akreditaci dalšího oboru Bioinformatika (bude otevřen příští ak. rok, viz nové obory). Společné programy jsou připravovány i ve spolupráci s další partnerskou univerzitou – Univerzitou v Pasově.

Nové obory na Jihočeské univerzitě pro akademický rok 2012/2013

Tři fakulty Jihočeské univerzity – Fakulta rybářství a ochrany vod, Přírodovědecká a Teologická – připravily nové obory, které se poprvé uchazečům otevřou v akademickém roce 2012/2013.

Fakulta rybářství a ochrany vod:
bakalářský obor Ochrana vod, prezenční forma studia, přihlášky je možné podávat do 16. 4. 2012 (podrobné informace o oboru Ochrana vod na stránkách FROV JU)

Přírodovědecká fakulta:
bakalářský přeshraniční obor Bioinformatics (Bioinformatika), prezenční forma studia, vyučovacím jazykem oboru je angličtina, přihlášky je možné podávat do 15. 4. 2012 (podrobné informace o přijímacím řízení na obor Bioinformatics na stránkách PřF JU)

Teologická fakulta:
bakalářský obor Teologie, prezenční i kombinovaná forma studia, přihlášky je možné podávat do 15. 3. 2012 (Informace o možnostech studia Teologie a příbuzných oborů)

bakalářský obor Teologie (v kombinaci s dalším oborem – dvouoborové studium), prezenční forma studia, přihlášky je možné podávat do 15. 3. 2012 (Informace o možnostech studia Teologie a příbuzných oborů)

bakalářský obor Filosofie (v kombinaci s dalším oborem – dvouoborové studium), prezenční forma studia, přihlášky je možné podávat do 15. 3. 2012

Termíny – přihlášky
Termín pro zasílání přihlášek do 15. března na fakulty:
Fakulta rybářství a ochrany vod
Filozofická fakulta
Pedagogická fakulta
Přírodovědecká fakulta
Teologická fakulta
Termín pro zasílání přihlášek do 30. března na fakultu:
Ekonomická fakulta
Termín pro zasílání přihlášek do 31. března na fakulty:
Zdravotně sociální fakulta
Zemědělská fakulta

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích je veřejná vysoká škola univerzitního typu. Vzdělávací, vědecká, výzkumná, vývojová, umělecká a další tvůrčí činnost rozvíjená na Jihočeské univerzitě (JU) zahrnuje všechny typy studijních programů v oborech ekonomických, humanitních, pedagogických, přírodovědných, teologických, uměleckých, zdravotně sociálních a zemědělských.

• Více informací o jednotlivých fakultách JU:
Fakulty Jihočeské univerzity se představují (rok 2012)
• Mimořádná složka s potřebnými inforacemi připravená pro uchazeče o studium na Jihočeské univerzitě pro příští akademický rok:
Informace o přijímacím řízení na Jihočeské univerzitě pro akademický rok 2012/2013

V tomto roce si Jihočeská univerzita řadou akcí připomíná 20.výročí od svého vzniku. Více na webu JU: Program oslav 20. výročí založení Jihočeské univerzity a všechny další informace pro akademickou obec i veřejnost

Hana Bumbová, 27. 2. 2012