Jeden den studentem fakulty chemicko-technologické

13. 6. 2011 | Tiskové zprávy

O jednodenní zkušební studium na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice je velký zájem.

V úterý 14. června přivítá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice na sto dvacet nových studentů, ale jen „na zkoušku“. Na jeden jediný den se budou moci středoškoláci stát „vysokoškoláky“ v rámci fakultou vyhlášené akce „Staň se na jeden den studentem Fakulty chemicko-technologické“.

Fakulta chemicko-technologická připravila pro studentky a studenty středních škol unikátní akci. Zájemci o vysokoškolské studium „na zkoušku“ se mohli přihlásit do 10. června, a to na jednu katedru či ústa Fakulty chemicko-technologické. Na zvoleném pracovišti poté studenti absolvují speciální jednodenní program, který jim umožní nahlédnout do vysokoškolského studia. A aby život vysokoškolského studenta na nečisto byl úplný, čeká na účastníky oběd v univerzitní menze, kde si budou moci vybrat z pěti jídel, popřípadě návštěva univerzitní knihovny.

O jednodenní zkušební studium projevili středoškoláci velký zájem, zejména pak o studium na Katedře biologických a biochemických věd fakulty.

„Studenti a studentky, kteří se do projektu zapojí, získají jedinečnou možnost poznat studium na Fakultě chemicko-technologické na vlastní kůži. Zároveň doufáme, že v budoucnu při rozhodování, na které vysoké škole chce konkrétní student pokračovat ve svém vzdělávání, převáží pozitivní zkušenosti z jednodenního studia a že mnohé z těchto jednodenních studentů uvítáme ve svých řadách i po maturitě,“ vysvětluje prof. Ing. Petr Kalenda, CSc., proděkan pro pedagogiku Fakulty chemicko-technologické.

Program všech jednodenních studentů začne v úterý dopoledne v 9:00 hodin společnou přednáškou proděkana pro pedagogické záležitosti prof. Ing. Petra Kalendy, CSc. Po ní se studenti rozdělí do skupin dle zvolené katedry nebo ústavu, na nichž stráví zbytek dne.

Přihlásilo se 46 studentů, 69 studentek a dva žáci základních škol. Největší zájem projevili o studium na Katedře biologických a biochemických věd, na kterou se přihlásilo na 70 zájemců. Tato katedra si pro své jednodenní frekventanty připravila pět různých témat, z nichž si každý bude moci jedno zvolit. Jedná se např. o oblast klinické biochemie (analýza vybraných analytů v moči), klinické mikrobiologie (identifikace mikroorganismů na základě biochemické aktivity, testování citlivosti na antibiotika), obecné mikrobiologie a mikrobiologie potravin (jednoduché barvicí techniky, techniky očkování mikroorganismů), obecné biochemie (stanovení cholesterolu), fyziologie a biologie (barvení chromozómů).

Bližší informace a kontakt:
doc. Ing. Petr Němec, Ph.D.
proděkan pro vnější vtahy FChT
telefon 466 038 502, e-mail petr.nemec@upce.cz

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí
Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz