Je důležitější praxe, nebo další studium?

11. 5. 2008 | Studentský život

Kolik procent lidí chce hned po absolvování vysoké školy začít podnikat? Je pro studenty důležitější praxe, nebo znalost cizího jazyka? I to zkoumali na Univerzitě Palackého.

Univerzita Palackého ve spolupráci s Vědeckotechnickým parkem a Podnikatelským inkubátorem v Olomouci provedla ve dnech 10. – 14. dubna mezi studenty univerzity Palackého rozsáhlý průzkum týkající se jejich profesních preferencí. Průzkumu, který probíhal v prostorách Hlavní menzy a Menzy Neředín, se zúčastnilo celkem 1087 studentů ze všech fakult.

V polovině dubna byl mezi studenty Univerzity Palackého proveden průzkum jejich profesních preferencí. Hlavním organizátorem akce byl Vědeckotechnický park, jehož součástí je i Podnikatelský inkubátor: „Prostřednictvím našeho dotazníku jsme chtěli zjistit, co plánují studenti po ukončení vysokoškolského studia, jakým způsobem by se chtěli uplatnit na pracovním trhu,“ vysvětlila koordinátorka průzkumu Silvie Polánková a dodává: „Podařilo se nám oslovit studenty ze všech fakult. Nejvíce respondentů tvoří studenti Filozofické fakulty, nejméně respondentů jsme získali mezi studenty Cyrilometodějské teologické fakulty.“

Studenti Univerzity Palackého se podnikat chystají spíše výjimečně. Více než polovina studentů, přesněji 55 % dotázaných, po skončení vysoké školy chce nastoupit do zaměstnaneckého poměru: „Po škole bych si chtěla najít dobře placenou práci na plný úvazek, abych získala zkušenosti a tolik potřebnou praxi,“ shrnula Lenka, studentka 5. ročníku Právnické fakulty. Dalších 28 % studentů plánuje po vysoké škole cestovat a zdokonalovat se v jazyce. Třetí nejvýznamnější skupinu tvoří ti studenti, kteří se nespokojí jen s jedním vysokoškolským diplomem a chtějí začít studovat další vysokou školu: „V červnu bych měl konečně dělat státnice. V lednu jsem si však podal přihlášku na další vysokou školu, protože si myslím, že se svým současným oborem nenajdu uplatnění,“ objasnil své rozhodnutí Jiří, student Filozofické fakulty.

Podle průzkumu se ihned po získání vysokoškolského diplomu chystá podnikat jen 7 % dotázaných a do budoucna o něm uvažuje ještě dalších 6 % respondentů. Podnikání studenty příliš neláká. Podle Ing. Jiřího Herinka, ředitele VTP UP, se však nejedná o nic neobvyklého: „Výsledky průzkumu jen potvrdily současné trendy ve vzdělávání. Pomalu, ale jistě, se nezbytným předpokladem pro úspěšnou kariéru stává studium na více než jedné vysoké škole a perfektní znalost minimálně jednoho světového jazyka. Tomu také odpovídají naše zjištění,“ Herinek v tomto trendu však vidí také výhodu: „Vyšší vzdělanost a zkušenosti ze zahraničí jistě mnohé ze studentů, kteří dnes o podnikání vůbec neuvažují, přimějí názor změnit, protože se přesvědčí, že i mladí podnikatelé mohou být úspěšní. Podnikatelský inkubátor v Olomouci jim bude stále k dispozici.“

Další články k tématu