Jakub Bína radí: Co jíst při učení

2. 5. 2016 | Rady maturantům

Konec semestru i školního roku je na obzoru a začíná období sezení u počítače, nad knihami a stohy papírů se zvýrazňovačem v ruce. Jak se ale soustředit, když studentovi kručí v břiše? Co jíst a co nejíst při učení radí fitness trenér a nutriční specialista Jakub Bína, známý mimo jiné ze svého pořadu na stream.cz „Zpátky na vrchol“.

Vzhledem k tomu, že se blíží maturity, zkouškové období a tak podobně, co bys poradil studentům, aby jedli při učení?

Superpotraviny. Měli by jíst tučné věci, protože tuk je pro mozek dobrý. A nejlepší pohon mozku, ať se to zdá nebo ne, je cholesterol. Třeba vejce. Dobrý je třeba taky tekutý ženšen, ten fakt hodně rozjede mozek. Nebo také schizandra – klanopraška čínská. To pak člověk vydrží dlouho a učení mu leze do hlavy, dokáže se lépe soustředit na jednu věc. Funguje pak trošku jako šelma.

Je lepší jíst častěji a menší porce?

Určitě není dobré jíst žádné velké porce, protože pak se nahrne všechna krev do břicha, místo aby zůstávala v mozku. A nemusí být úplně špatné zkusit i nějaké půsty. I půst totiž může mozek nastartovat.

Co naopak nejíst?

Nejíst zabijáky mozku, což je třeba lepek, poslední dobou to různé studie dokazují. Nepřehánět to s cukry. Vůbec bych nejedl čokoládu. Jestli si někdo myslí, že mu to pomůže, tak mu to možná pomůže na chviličku, ale ten propad potom bude fungovat podobně jako s kafem. Když si dá člověk hodně kafe, přímka energie jde nejdřív hodně nahoru a celkem pozvolna, ale dolů padne velice rychle. Tudíž se člověk pak dostává do fází, kdy mu to přestane myslet.

A co strava v den zkoušky? Když je někdo nervózní…

Ať si dá třeba tu klanoprašku čínskou, ta působí jako přírodní antidepresivum. To ho uklidní. Stačí si dát dvacet gramů tak hodinu nebo půl hodiny před zkouškou. Pomůže mu to.

A nejíst nic asi řešení není…

Nemyslím si, že je to řešení. Normálně bych se ráno v klidu najedl, nedával bych si nic těžkého. Osobně bych si dal ořechy a třeba sto gramů nějaké kvalitní šunky.

Jak se udřet tak dlouho vzhůru, jak student potřebuje, když by neměl pít litry kafe a jíst tuny čokolády?

Myslím si, že by měl dělat pauzy mezi studiem. Nemůžete dvanáct hodin sedět u knížek nebo u kompu. Je určitě dobré udělat si pauzu, projít se nebo si i zaběhat, třeba s oblíbenou hudbou – samozřejmě v lehčím tempu, aby se člověk úplně nevyřídil. Pohybem se nastartuje mozek, mozková činnost. Běh a chůze jsou jedny z nejlepších aktivit pro mozkovou činnost. Přestávka pro mozek je důležitá.

A co pitný režim během učení?

Když je zvýšená fyzická zátěž, mělo by se pít víc. Pil bych vodu, a pokud bych pil kafe, tak bych mimo to pil i vodu s citronem. Ta totiž odkyselí žaludek. A po kafi a citronádě by si měl člověk vyčistit zuby, protože to mu je ničí.

To je taky důležité, aby pak zapůsobil při zkoušce.

Přesně, aby se na zkoušející mohl celou dobu smát, oni mu koukali jen na ty zuby a bylo jim úplně jedno, že nic neumí.

Máš nějaká doporučení proti stresu a trémě?

Pohyb. Myslím, že je ideální vyplavit si nějaké endorfiny, třeba si jít ráno zaběhat v klidném tempu. Ráno už podle mě člověk stejně nic moc nedohoní. Měl by si jen přemítat v hlavě nebo si ideálně nahrát, co si nepamatuje. A při tom pohybu si to ještě poslouchat.

Jaký je tvůj názor na energetické nápoje?

Nemyslím si, že je to špatně. Jsou chvíle, kdy člověk energeťák potřebuje. Když potřebuje vydržet dlouho a už by na ničem přírodním nevydržel, ať si ho dá. Ale nepřeháněl bych to. Když si dá člověk čtyři energeťáky, rozhodně mu nepomůžou. A když si ho někdo dá hodně a není na to zvyklý, může mu to být spíš ke škodě.

Co bys poradil na cvičení paměti?

Fyzické cviky se můžou spojovat s psychikou. Dejme tomu, že by se měl člověk naučit básničku. Ať si zapamatuje dva odstavce, jde sprintovat a ať se vrátí a odříká to, co se předtím učil. Myslím, že je hodně těžké udržet to při fyzické námaze v paměti.

Nejsem osobně přůznivcem toho si do hlavy něco vtloukat, abych se to naučil na tu jednu zkoušku. Podle mě je nejjednodušší tomu porozumět. Všechno je dneska zfilmované, natočené, i matika je na Youtube. A důležité je k tomu přistupovat zábavnou formou. Když si člověk něco rve do hlavy, stejně to tam nedostane. Je dobrý spíš pozvolný nástup a pak tu zátěž zvyšovat. Hlava bude postupem času otevřenější. Důležitý je také spánek, dostávat se do hlubšího spánku, ne jen do T1 a T2, tedy lehčího spánku. Člověk by se měl dostat do T4, hlubokého spánku, kdy hlava i tělo opravdu vypnou a tělo se dokáže pořádně zregenerovat.

Kolik hodin by měl student spát?

Nejsem zastáncem toho, že člověk musí spát deset nebo osm hodin. Důležité je, aby to byl kvalitní spánek. Stačí i pět hodin, ale pokud je to tvrdý spánek. Když se bude člověk pořád probouzet, nebude mu stačit ani dvanáct hodin. A jedna důležitá věc: před spaním nečumět do monitoru. Záření od jakékoli obrazovky v člověku vyvolává bdělost, kterou si ale vytváří nepřirozeně. Když vám třeba zůstaně velká televize zapnutá v pokoji, vytváří to dojem, že je den. Ideální je zatáhnout všechny závěsy, a nepít před spaním kafe ani energeťáky. A ani moc nejíst, nepřejíst se na noc. Dát si spíš něco lehkého.

Co pomáhá ke kvalitnímu spánku?

Prášky na spaní jsou kravina. Lepší je pít čaje jako zázvor, ženšen, meduňka. Nejdůležitější je ale dostat se do psychické pohody. Když bude člověk rozlítaný a pořád bude nad něčím přemítat, bude ještě víc vystresovaný. Asi největší nepřítel je stres. Jak fyzický, tak psychický. Dostat tělo do pohody a tím pádem se dostane i hlava do pohody. Anebo opačně. Člověk si může třeba zacvičit, dát si pár dřepů. Tělo se unaví, vyplaví se endorfiny, to je přirozená droga pro tělo. Mozek bude happy a všechno půjde líp.

Další články k tématu