Jak zatočit s trémou u maturity

6. 4. 2015 | Rady maturantům

Období maturit se kvapem blíží a někteří z maturantů začínají propadat panice. Stihnu se všechno naučit? Co když budu mít u zkoušení “okno”? Přečtěte si, co dělat, aby vás nedohnala tréma.

Někteří z budoucích maturantů už stříhají metr a pilně pročítají vypracované otázky. Maturity budou co nevidět a s nimi také často stres, strach a tréma. Jak se s těmito pocity vyrovnat, si přečtěte na dalších řádcích.

Připravit, pozor, start

Bohužel neexistuje žádná rada, jak nemít trému před vystoupením, které vůbec neznáte. Takže základem úspěchu je samozřejmě poctivá příprava. Tipy, jak se na maturitu učit tak, abyste všechno stihli v klidu a v pohodě, najdete v našich dalších článcích.

Už samotnou přípravou se zklidníte – budete vědět, že vás nemůže (téměř) nic zaskočit. Nemusíte se samozřejmě naučit všechno do nejmenších podrobností, důležité je znát souvislosti a naučit se přemýšlet o učivu tak, abyste nezazmatkovali, když vám vypadne nazpaměť naučená věta.

Až budete všechno umět, nebo si budete svými znalostmi alespoň jakž takž jistí, pokračujte ve čtení dál…

Čeho se bojím

Uvědomte si, z čeho přesně máte trému. Bojíte se mluvit před lidmi? Máte strach, že zapomenete látku? Obáváte se, že něco popletete? Srovnejte si všechny tyto myšlenky v hlavě a pak soustřeďte pozornost na tu, která vám působí největší obtíž.

Všechno vím, všechno znám

Den před samotnou maturiní zkouškou si v hlavě projděte, co vás čeká. V kolik budete muset vstávat, kdy půjdete do školy, v kolik hodin máte které zkoušení.

Naposledy si zopakujte otázky, u kterých si nejste zcela jistí svými znalostmi. Zkuste sami sebe také povzbudit. Řekněte si, že to dokážete, že to přece umíte, že vás nemůže nic dostat na kolena.

Nádech, výdech

Před samotnou maturitní zkouškou se pokuste ke klidu prodýchat. Tréma a stres totiž zrychlují naši dechovou a tepovou frekvenci. Rovně se postavte a několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Tím zklidníte nejen tělo, ale také mysl, které pomůžete odpoutat se od víření myšlenek. Není možné se intenzivně soustředit na víc věcí najednou. Pokuste se soustředit třeba na tlukot svého srdce.

Když jsme ve stresu, organismus mobilizuje síly, aby nás vybudil k lepším výkonům. Svaly se zatínají, čelisti svírají, hromadíme emoce. Abyste se těchto pocitů zbavili, zkuste kromě výše uvedeného dýchání také uvolnit svaly protažením nebo krátkou rychlou chůzí.

První tři věty

Naučte se na zpaměť první tři věty ke každé otázce. Jak začnete mluvit o Velké francouzské revoluci, co když si vytáhnete buněčné dělení, a které politické souvislosti zmíníte u národního obrození? Pokud u zkoušky začnete mluvit jistě, sebevědomě, nahlas a správně, máte napůl vyhráno.

Co nedělat

Panáka na kuráž – možná vám připadá, že po skleničce něčeho ostřejšího jste pozitivnější, sebevědomější a výřečnější. Vězte ale, že když jste ve stresu, vaše tělo může zareagovat jinak než obvykle, a i malé množství alkoholu na vás může být znát.

Panikařit – možná si nevzpomenete na datum narození třetího čínského císaře ani na název sbírky významného českého básníka 50. let. Pořád ale máte spoustu času na to, abyste si komisi získali jinými znalostmi. Nezasekávejte se zbytečně na tom, co nevíte. Úkolem maturitní zkoušky koneckonců není zjistit, co jste se nenaučili, ale co jste se naopak naučili.

Na závěr připojujeme pár konkrétních tipů od psycholožky Jaroslavy Barbory Novotné z Pedagogicko-psychologické poradny v Litoměřicích.

Kdy před maturitou se přestat učit a už jen opakovat?

Nejdůležitější je mít plán, rozvrhnout si učení – a hlavně ten plán dodržovat. Každý se učí individuálně a někdo na opakování potřebuje času víc, někdo méně. Ale minimálně poslední večer by se měl věnovat opakování. Nezapomínejte také, že při učení vydáváte hodně energie, kterou je potřeba doplňovat, hlavně sacharidy.

Jak jít večer před maturitou včas spát, když máte pocit, že nervozitou neusnete?

Pokud dodržíte svůj studijní plán a budete vědět, že jste nic nezanedbali, tak usnete. Klid je pro učení důležitý, abyste se mohli soustředit, tak nad tím nemůžete sedět od rána do večera. Dělejte si přestávky, zacvičte si, vyplavte endorfiny. Je také nutné nezaměřovat se na známku, kterou dostanete, nebát se, že to možná nebude jednička, ale soustředit se na samotné zvládnutí té zkoušky.

Co dělat těsně před zkoušením?

Je důležité nechodit do školy příliš brzo, aby vás zbytečně neznervózňovali ostatní. Přijďte tak akorát včas, seznamte se s komisí, ještě si rychle zacvičte, protáhněte se. Naopak není dobré pít alkohol nebo kouřit, protože to stres naopak vyvolává.

Co dělat, když mám na potítku nebo u zkoušení “okno”?

Tomu je důležité předcházet systematickou přípravou. Pokud “okno” dostanete, tak už vám nepomůže ani nápověda. Ale “okno” vzniká, když se neučíte systematicky, nerozumíte souvislostem. Takže jsme zpátky u toho studijního plánu. Neučte se vše jako básničku, snažte se učivo pochopit, udělejte si paměťovou mapu, pak byste žádný výpadek mít neměli.

Zdroj obrázků: freeimages.com

Další články k tématu