Jak vycestovat s Erasmem? Pomůže vám s ubytováním i financemi

4. 7. 2018 | Studium v zahraničí

Když uděláte tenhle velký krok do neznáma a vyjedete studovat do zahraničí, nepochybně se vrátíte se s řadou cenných zkušeností a nových přátelství, v budoucnu vám to navíc může pomoci v kariéře. Kde ale začít a co všechno je třeba před odjezdem vyřídit? Na to jsme se ptali odborné referentky programu Erasmus+ Heleny Fuxové.

 

Jsem student VŠ a chtěl bych vyjet na semestr do zahraniční. Co bych měl udělat jako první?

 

Nejdříve by student měl prostudovat základní informace o možnostech studia či stáže v zahraničí na internetových stránkách VŠ či na patřičných nástěnkách školy. Dále je potřeba zjistit, kdo na příslušné fakultě/ VŠ administruje výjezdy do zahraničí, nejčastěji se studenti obrací na tzv. fakultního koordinátora Erasmus+ programu. Koordinátor nebo jiná odpovědná osoba by měli studentovi poskytnout veškeré potřebné informace o možnostech výjezdu do zahraničí v rámci studia.

 

Jak mi při vybírání vhodné školy pro studijní pobyt může pomoci Erasmus?

 

Každá VŠ zapojená do programu Erasmus+ má uzavřené smlouvy s dalšími zahraničními institucemi, tyto smlouvy bývají uvedeny na internetových stránkách VŠ či nástěnkách. Student tedy může snadno zjistit, jaké zahraniční instituce s jeho VŠ spolupracují a vybírat si podle svých preferencí.

 

A co ubytování? Pomůže mi Erasmus i s tímto?

 

Ano, někdy přijímající instituce nabízí přijíždějícím Erasmus studentům ubytování na svých kolejích. Pokud ne, studentům může pomoct například ESN (Erasmus Student Network), která nabízí studentům několik způsobů, jak najít ubytování v zahraničí.

 

Už mám vybranou destinaci. Co musím udělat dál?

 

Nejdříve je potřeba kontaktovat zahraniční oddělení fakulty/VŠ, probrat veškeré administrativní kroky a projít výběrovým řízením. Pokud je student vybrán a splnil veškeré podmínky pro přijetí na zahraniční instituci, musí student podepsat účastnickou smlouvu a tzv. Learning Agreement (smlouva mezi studentem a vysokými školami pozn. red.).

 

Dá se přes Erasmus setkat s někým, kdo již v dané destinaci byl a podělil by se se mnou o svoji zkušenost?

 

Opět je potřeba se informovat na příslušné VŠ. Většina VŠ pořádá v rámci Erasmus klubů setkání se studenty, kteří již výjezd do zahraničí absolvovali a jsou ochotní se podělit o své zkušenosti. Případně je možné načerpat informace z Databáze závěrečných zpráv studentů Erasmus, kde studenti sdílejí své zážitky ze studijního pobytu či stáže v zahraničí (odkaz na databázi najdete zde).

 

 

Jakou finanční podporu může student od programu Erasmus získat a jaké bývají podmínky?

 

V současné chvíli je finanční podpora rozdělena do 3 skupin v závislosti na životních nákladech v dané zemi. V nejdražších destinacích (jako např. Velká Británie, Norsko, Dánsko) je příspěvek na studijní pobyt 510 EUR na měsíc, v případě praktické stáže je to 660 EUR na měsíc. V zemích se středně vysokými životními náklady (např. Německo, Španělsko, Itálie) činí stipendium na studijní pobyt 450 EUR/měsíc a na praktickou stáž 600 EUR/ měsíc. Destinace s nejnižšími životními náklady (Polsko, Maďarsko, Slovinsko…) mají stipendium 330 EUR/ měsíc v případě studijních pobytů a 480 EUR/měsíc v případě stáží.

 

Co byste poradila studentům, kteří mají strach do zahraničí vyjet?

 

Řada studentů má před výjezdem obavy, nicméně pokud je překonají, tak se následně ze zahraničí vrátí s nezapomenutelnými zážitky, zkušenostmi a přátelstvími. Je určitě dobré pobavit se o zážitcích ze zahraničí s jinými studenty, kteří výjezd již absolvovali a stáli třeba před podobnými problémy a dilematy. Studijní pobyt či stáž v zahraničí jsou jedinečnou příležitostí k profesnímu i osobnímu rozvoji, kterou je potřeba využít.

 

 

Další články k tématu