Jak vybrat pojištění na cesty a studium v zahraničí?

2. 6. 2010 | Studium v zahraničí

Chystáte se na studijní pobyt, stáž či jen poznávat kultury jiných zemí? Jedny z nesnází, které vás mohou potkat, jsou zranění či onemocnění, u nichž se nevyhnete lékařské péči. Nespornou oporou vám je (a hlavně vaší peněžence) v té chvíli zdravotní pojištění. Kde si ho zřídit a jaké vybrat?

S evropskou kartičkou po Evropské unii bez problému?

Vyjíždíte-li do zemí EU v podstatě už svým způsobem pojištěni jste. Držitelem tzv. Evropského průkazu zdravotního pojištění by měl být totiž každý občan České republiky, nahradil běžné půkazky zdravotních pojišťoven. Zajišťuje vám právo na nezbytnou lékařskou péči poskytnutou za stejných podmínek jako mají pojištěnci v dané zemi. Zní to dobře, jiné pojištění by tedy třeba být nemuselo. Bohužel, co stát, to jiné podmínky zdravotní péče, kterým se musíte přizpůsobit. V praxi to znamená, že se mohou lišit částky spoluúčasti na hrazení lékařského ošetření, ceny léků a sumy za recept – pojišťovna vám zaplatí pouze to, na co mají pojištěnci v konkrétní zemi nárok. Navíc vám české zdravotní pojišťovny uhradí náklady za péči jen ve veřejných zdravotnických zařízeních. Evropské pojištění vám nepokryje ani výlohy spojené s lékařským převozem na české území. Co s tím? Jednoduše je třeba se připojistit, tak jakoby jste žádné pojištění zatím neměli.

Kromě států Evropské unie je garantovaná určitá zdravotní péče ještě v tzv. smluvních státech. Jsou jimi Chorvatsko, Turecko, Makedonie, Srbsko a Černá Hora. Konkrétní podmínky se pro tu kterou zemi liší. Jejich popis najdete na stránkách Centra mezistátních úhrad.

Všechny druhy komerčního pojištění

Pojištění na cestách vám mohou zajistit možná trochu překvapivě platební karty. Jde o karty mezinárodní a také poněkud dražší. Zpříštupnění tohoto pojištění může proběhnout, až když kartu v zahraničí použijete. Je dobré ale zjistit si, co konrétně pojištění takovou platební kartou může pokrýt a také jaká je výše plnění (ta bývá někdy nižší než doporučovaná – 1,5 milionu korun).

Jinak lze pojištění uzavřít ve všech běžných pojišťovnách, ať již přímo ve zdravotních nebo v samostatných finančních institucích. Pojištění zde je dvojího druhu – buď celoroční nebo s denní taxou. Problém u pojištění na dlouhodobé pobyty je ten, že pojišťovny jej považují ne za jeden dlouhý pobyt ale za více opakovaných. Tudíž mají také nastaveno v pravidlech, že se po určité době musíte do České republiky vrátit i na několik dní. Jako doklad toho po vás mohou vyžadovat jízdenky či letenky.

Komerční pojištění skýtá výhodu čtyřiadvacet hodin denně dostupné asistenční služby, na níž se můžete při potížích obrátit. V popisu práce má mj. vyhledat svým klientům v případě potřeby zdravotní zařízení či nemocnici a dokonce i zorganizovat převoz z místa nehody. Pojištění hradí i tento převoz na rozdíl od běžného veřejného pojištění platného v EU a vztahuje se například i na ošetření zubů.

Pojištění na ISIC

Pro studenty se naskýtá ještě další možnost. Některé mezinárodní studentské průkazy nabízí i možnost pojištění na cesty a je tomu tak i u dnes nejběžnější karty ISIC. Toto pojištění se vztahuje na veškeré výlohy na léčení včetně zákonné spoluúčasti do výše sjednaného limitu, zaručuje pojištěnci, že hradit hotově bude pouze drobná ošetření, poskytuje asistenční službu a vztahuje se i na soukromá zdravotnická zařízení. Má tři obdoby: roční pojištění základní (od 200 Kč), roční pojištění s připojištěním na extrémní sporty (od 350 Kč) a roční pojištění s dlouhodobým výjezdem a přijpojištěním na extrémní sporty (od 1 600 Kč). Pro konkrétní informace navštivte web ISIC.

Na co dávat pozor při výběru?

Zjistěte si míru spoluúčasti, tedy jakou má pojištění stanovenou limitní častku, nad níž je ochotna léčebné výlohy hradit. V dané zemi tedy musí být nastavena určitá míra spoluúčasti na hrazení zdravotních ošetření, což se na druhou stranu nemusí vyplatit, protože takové pojištění nemusí pokrýt běžné náklady na drobnější ošetření či krátké hospitalizace.

Potřeba je také vědět, na jakou maximální délku pobytu můžete pojištění sjednat, tedy po jaké době se musíte vrátit zpět do domoviny. Ověřujte si i finanční pokrytí zubařských zákroků. Samotný bolavý zub už je tak dost nepříjemná záležitost, zvlášť když za jeho ošetření musíte zaplatit nemalou částku.

V podmínkách smlouvy se také vyplatí vyčíst, na co všechno se pojištění nevztahuje. Výjimek může být mnoho – od zranění z konkrétních druhů sportů po zranění v opilosti.

Zdroj: www.cmu.cz, nazkusenou.cz, měšec.cz, FinExpert.czwww.isic.cz

Další články k tématu

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Již čtvrtým rokem se mohou čerstvě plnoletí Evropané přihlásit do programu Evropské unie DiscoverEU. Pokud patříte mezi ně a usměje se na vás štěstí, získáte možnost cestovat měsíc zadarmo po železnicích křížem krážem Evropou. Jaké jsou podmínky? Založit online přihlášku můžete, pokud jste se narodili v roce 2004 a máte trvalý pobyt v Evropské unii či v zemích …