Jak studovat ve Francii

6. 6. 2011 | Studium v zahraničí

Francie je země vína, sýrů, gotických katedrál, ale také vědy. Studium ve Francii je pro Čechy poměrně dobře dostupné a od různých evropských institucí je možné získat také finanční podporu. Ať chcete odjet do Francie na rok, nebo na tři, zkušeností jistě litovat nebudete. (Pozn.: Článek byl 10. 11. 2013 aktualizován. (lč))

Francie se chlubí kvalitním školstvím, renomovanými odborníky na pozicích vyučujících, mezinárodní atmosférou na školách a také pověstným francouzským „savoir vivre“ – uměním užít si života. Pojďme se podívat, na co je potřeba se připravit, pokud se touto kombinací necháte zlákat ke studiu ve Francii.

Výběr školy a oboru

Nejprve se musíte rozhodnout, zda stojíte o absolvování celého vysokoškolského studia ve Francii i s konečným získáním titulu, zda tam chcete strávit pouze jeden nebo dva semestry výměnného pobytu, odjet na letní školu, jako dobrovolník nebo na jazykový kurz – to vše je bez větších komplikací možné. Pravděpodobně nejsnazší je absolvovat první rok studia v České republice, a pak se „přesunout“ do Francie, čímž se vyhnete úvodním formalitám přijímacího řízení a úvodním kurzům a bude pro vás snadné získat finanční podporu, ovšem rozhodně to není jediná možná varianta. Pokud chcete na francouzskou školu hned po maturitě, je vhodné poslat aspoň dvě nebo tři přihlášky (zpravidla poštou přímo na vámi vybranou školu), abyste zvýšili své šance na přijetí. Pro začátek studia v podzimním semestru je termín přihlášek do konce dubna, pro studium v jarním semestru do konce října; přijímací zkoušky si každá škola může vytvořit podle sebe.
Protože Češi jsou občany Evropské unie, nepotřebují procházet žádnou zvláštní procedurou, aby získali povolení ke studiu, ba dokonce ani vízum. Mohou se tak hlásit přímo na jakoukoliv vysokoškolskou instituci ve Francii. Pokud se hlásíte do prvního ročníku vysoké školy, budete muset projít pomaturitním přijímacím procesem na internetu („Admission post-bac“, APB), stejně jako všichni francouzští uchazeči o studium. Máte-li za sebou již jeden rok studia na české škole a ve Francii chcete pouze strávit nějaký čas nebo studium dokončit, tato formalita se vás netýká, zato se můžete setkat s výběrovým řízením pro udělení stipendia na vaší domovské univerzitě v České republice. Vybrat školu si můžete podle prestiže, nabízených oborů nebo regionu. Seznam vysokoškolských institucí a jejich vyhledávač najdete například na tomto rozcestníku. Konkrétní informace o přijímacím řízení a dalších organizačních nutnostech pak najdete na stránkách vámi vybrané instituce.

Znalost jazyka

Pokud neovládáte francouzštinu, není to nutně překážka pro studium ve Francii, která nabízí uchazečům z cizích zemí několik set studijních programů vyučovaných v angličtině. Je však pravdou, že základní znalost francouzštiny se v této zemi určitě vyplatí, protože Francouzi jsou na svůj jazyk velmi pyšní a každý, kdo má snahu se ho naučit, má u nich dveře dokořán. Navíc jde o důležitý světový jazyk, jehož znalost se vám bude hodit i později ve vašem životě.

Finanční náročnost a stipendia

Poplatky za studium jsou ve Francii poměrně nízké. V případě bakalářského studia se částka za akademický rok pohybuje kolem 170 €, magistři platí přes 220 €, doktorandi kolem 340 €. Vyšší částku platí medici nebo budoucí inženýři, u kterých může cena akademického roku vyrůst až přes 500 €, na soukromých školách – podobně jako u nás – cena dosahuje od 3.000 € až do výšin 10.000 € ročně. Také je třeba počítat s vyššími životními náklady. Studenti, a to i z jiných zemí Evropské unie, však mají ze zákona možnost při studiu pracovat 964 hodin ročně, což odpovídá 60 % plného úvazku. Tak je možno si finančně vypomoci. O finanční podporu je možné požádat například přes MŠMT České republiky jako Freemover nebo lze využít některé z mnoha stipendií francouzského ministerstva zahraničí. Seznam mnoha desítek grantů a stipendií najdete na vyhledávači CampusBourses. Stipendium v rámci Erasmu, které můžete získat na tři až dvanáct měsíců pobytu, zpravidla poměrně dobře pokryje životní náklady.

Kde hledat další informace

Velice užitečnou státní organizací pro kohokoliv, kdo uvažuje o studiu ve Francii, je CampusFrance.org, kde najdete všechny potřebné rozcestníky a informace. Tato organizace má svou pobočku také v Praze. Nabídku nejen studijních, ale také jazykových či dobrovolnických programů a letních škol najdete na StudyAbroad.net. Napovědět vám mohou také stránky francouzského Ministerstva zahraničních věcí. A spíše studentské stránky převážně ve francouzštině, kde najdete třeba i tipy na brigádu, jsou Studyrama.com.

Zdroj fotografií: Stock.Xchng

Další články k tématu

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …