Jak si vybrat přípravný kurz na vysokou

11. 10. 2012 | Přijímací řízení

Na podzim mnozí zasedají naposledy do školních lavic na střední škole. Čeká je téměř roční příprava na maturitu a také na přijímací zkoušky na vysokou. Někdo volí přípravu individuální, jiní dávají přednost přípravným kurzům. Ale podle čeho vybírat?

Nejdříve je třeba si ujasnit, na jaký obor se budete hlásit. Pokud se váš výběr zúžil, projděte si stránky jednotlivých vysokých škol nebo naše články v sekcích Speciál o oborech a Porovnání oborů, abyste zjistili, jaké požadavky ta která škola k přijetí stanovila. Pokud podle popisu máte pocit, že zvládnete přípravu sami, pravděpodobně žádný kurz nepotřebujete.

Pokud však při pohledu na testy z minulých let hodně tápete, pravděpodobně by neškodilo se po nějakém přípravném kurzu poohlédnout. A jak si vybrat?

Vysoká nebo agentury?

Nejprve je třeba si uvědomit, jestli už máte vybranou konkrétní vysokou školu nebo pouze obor studia. Jednotlivé školy totiž většinou vypisují vlastní přípravné kurzy. Víte-li tedy, kam si podáte v únoru přihlášku, poohlédněte se po konkrétní nabídce vámi vybrané fakulty. Kurzy připravované samotnou školou totiž především téměř přesně kopírují průběh přijímaček, které budete absolvovat v létě.

Máte-li však jasno pouze v oboru, který chcete v budoucnu studovat, poohlédněte se po nabídce soukromých vzdělávacích agentur. Na českém trhu jich je nemálo a jejich nabídka je široká. Kurzy soukromých agentur se od těch na vysokých školách liší především cenou. Dále jsou agenturní kurzy zaměřené trochu obecněji, aby vás mohly připravit na přijímací zkoušky na více škol. To ale určitě není na škodu, především získáte širší rozhled a bude se orientovat ve více než jedné problematice.

A kolik tedy za kurzy zaplatím?

Cena přípravek se odvíjí od několika faktorů. Tak především je potřeba se podívat na množství a intenzitu nabízených kurzů, dále je vhodné informovat se na počet žáků ve třídě nebo na kvalitu a zkušenosti vyučujících lektorů. Cenu přípravných kurzů také hodně ovlivňují nabízené materiály. Někde se může zdát poplatek za kurzy vysoký, když však přihlédnete k cenám knih, skript a testů, které v rámci kurzu dostanete zdarma, dostanete se kolikrát na nižší cenu, než u kurzů, které tyto doplňující materiály nenabízejí. Proto je potřeba se před přihlášením pořádně informovat, co všechno za svoje peníze dostanete. Podle výše popsaných podmínek se pak liší i cena, průměrně se však kurzy pohybují od 2 000 do 7 000 korun.

Kdy začít

Na vysokých školách bývá zvykem, že kurzy začínají společně se začátkem akademického roku. Nemusí to však platit bez výjimky, i zde mohou kurzy začít v polovině semestru. Příprava na přijímačky zde pak probíhá buď formou nultého ročníku, kde prakticky docházíte do školy denně, nebo formou intenzivních víkendových školení. To vyhovuje především školním povinnostem středoškolských studentů.

Rozmanitou nabídku nabízejí i soukromé agentury. Přípravné kurzy otevírají prakticky celoročně a v několika formách. Může se jednat o přípravky ve večerních hodinách, o intenzivní denní studium nebo o víkendové kurzy. Volba formy je zase jen na vás. Máte-li pocit, že probíraná látka je vám zcela cizí, pravděpodobně byste měli zvolit dlouhodobější kurz. Chcete-li si ale pouze zopakovat informace, které už jste někde slyšeli a potřebujete-li si je jen připomenout, bude pro vás nejspíše vhodná krátkodobá ale intenzivní „nalejvárna“ těsně před přijímacími zkouškami.

Přípravné kurzy nabízí například:

Zdroj fotografií: www.sxc.hu

Další články k tématu

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Pokud jste si mysleli, že máte v únoru na všechno dost času a prošvihli jste termín podávání přihlášek na vysokou školu, měli jste na řadě škol čas ještě do konce března. Pokud to nevyšlo ani v březnu, ještě pořád nic není ztraceno! Pro všechny nerozhodné a chronické odkládače máme seznam státních vysokých škol, kam se můžete hlásit …

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Jednotné přijímací zkoušky Scio používá řada fakult na vysokých školách v Česku. Aby u nich zájemce o studium uspěl, někdy mu k tomu jeden termín nestačí. Za každý další pokus ale musí platit. Podle odborníků tento systém znevýhodňuje uchazeče z nízkopříjmových rodin. Například Veroniku Vávrovou, která se v loni hlásila na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, vyšly testy přibližně na …

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Termíny příjímacích zkoušek na vysoké školy se blíží. Vedle toho, jaké požadavky je třeba k přijetí ke studiu splnit a co všechno se musí naučit, zajímá budoucí vysokoškoláky také to, jakou mají vůbec šanci na úspěch. Podívali jsme se na čísla z minulých let a zjistili jsme, na jaké obory máte největší šanci se dostat. Nejvíc studentů …