Jak si vybrat školu na poslední chvíli

20. 2. 2014 | Rady maturantům

Jak si vybrat vysokou školu, i když uzávěrky přihlášek končí už za pár dní.

Rozhodnutí, na kterou vysokou školu se přihlásit, není žádná maličkost. Velmi pravděpodobně to ovlivní celý váš budoucí život, a tak není dobré takové rozhodování uspěchat. Pořád si říkáte, že máte ještě čas. Že to promyslíte a rozhodnete se příští týden. Tak až ten další. No, tak zítra. Ale v pondělí už opravdu. A v pondělí zjistíte, že vám už moc času nezbývá. Vlastně, že už vám ve skutečnosti tak trochu teče do bot. Nepanikařte, nemusíte si hned podat přihlášku na první školu, kterou vám nabídne internetový vyhledávač. Zhluboka se nadechněte a projděte následující kroky, které vám s rozhodnutím pomůžou.

1. Co mě baví?

Baví vás na střední škole čeština, matematika, jazyky, tělocvik, nebo něco jiného? Radši se učíte memorováním, nebo si pamatujete logické souvislosti? Vydržíte dlouho studovat, nebo jste netrpěliví a chcete mít všechno hned hotové?

Jako první si rozmyslete, co vás nejvíce zajímá. Nemusí to být jen školní předmět: pokud rádi ve volném čase chytáte ryby, hezky se oblékáte či rádi zdravě jíte, existují obory i pro vás. Podívejte se na náš článek o netradičních studijních oborech a jeho druhý díl. Případně se nechte inspirovat některým ze speciálů o oborech.

Pokud rádi memorujete, vyberte si obor, ve kterém si musíte zapamatovat velké množství informací – například práva. Pokud naopak k zapamatování látky potřebujete logické souvislosti, zkuste nějaký technický nebo matematický obor.

Vydržíte-li dlouho studovat, můžete si troufnout na složitější a teoreticky obsáhlejší obory. Jestliže po třiceti minutách čtení učebnice usínáte, vyberte si obor spíše praktického rázu.

2. Co chci dělat?

Tady nestačí oblíbená odpověď „nevím“. Zkuste se zamyslet například nad následujícími otázkami: Vydržel bych celý den sedět v kanceláři (tedy: je pro mě vhodná administrativní práce?)? Chci radši pracovat v týmu, nebo tým vést (tedy: jakou pracovní pozici bych rád zastával?)? Vydržím pracovat osm hodin v kuse, nebo si raději rozložím práci do celého dne (tedy: chci pevnou pracovní dobu, nebo flexibilní?)? Vadilo by mi cestovat (tedy: preferuji práci na jednom místě, nebo by mi nevadilo se přesouvat kupříkladu ke klientům?)? Jsem trpělivý (tedy: mohl bych zastávat pozici například učitele?)?

V této fázi už byste měli mít alespoň trochu jasno o oboru a o pozici, která by vás zajímala. Zkuste být vynalézaví, existují školy pro mnohem více profesí než jsou lékaři nebo právníci. Pokud si stále nevíte rady, zeptejte se rodičů a přátel: Na co bych se podle tebe hodil? Třeba vám vnuknou nějakou zajímavou myšlenku.

3. Mám ze střední školy nějaká zvláštní ocenění, zkušenosti nebo znalosti?

Některé školy vyžadují u přijímacích zkoušek doklad o tom, že se o daný obor zajímáte. Například pokud se hlásíte na Akademii výtvarných umění, budete muset dokázat, že kreslíte, malujete, nebo třeba socháte, a že se svému zájmu aktivně věnujete.

4. Chci na veřejnou, nebo soukromou školu?

Jestli máte vy (nebo vaši rodiče) dostatek financí a preferujete individuální přístup a volnější studijní plán, můžete uvažovat o placeném studiu na některé z vysokých škol. Pokud jste konzervativnější, věříte v dobrou úroveň českého veřejného školství a navíc chcete ušetřit za školné, zvolte veřejnou vysokou školu.

5. Kdy se uzavírají přihlášky?

Pokud jste ani teď nedospěli k oboru (nebo oborům), které by vás na vysoké škole zajímaly, podívejte se, do kdy které školy přijímají přihlášky ke studiu. Na jejich podrobný přehled se můžete podívat tady. Třeba zjistíte, že škola, o které jste uvažovali, má uzávěrku o něco později, než jste mysleli, a získáte pro své rozhodnutí drahocenný čas navíc. Ale teď už o tom vážně budete přemýšlet. Opravdu.

Samozřejmě se můžete rozhodnout i podle dalších kritérií, jako například vzdálenosti školy od domova nebo doporučení od přátel. Přejeme vám šťastnou ruku při výběru!

Zdroj fotografií: sxc.hu

Další články k tématu