Jak si vybrat studijní obor

8. 11. 2014 | Rady maturantům

Chystáte se na vysokou školu, ale ještě nevíte, co studovat? Následující tipy vám pomůžou se rozhodnout.

Andragogika, bezpečnostní studia, cestovní ruch, dějiny umění, ekologie, fyziologie, … ze studijních oborů, které jsou akreditované na českých vysokých školách, byste sestavili abecedu raz dva. Však jich také ministerstvo školství eviduje skoro devět tisíc. Čtěte dál a zjistěte, jak si vybrat obor vhodný právě pro vás.

Co mě baví?

Ujasněte si, co vás zajímá a o čem se rádi dozvídáte víc. Nemusí jít jen o předměty ve škole – rádi ve volném čase navrhujete oblečení? Rádi pomáháte starým lidem? Vymýšlíte chemické pokusy? Pak si můžete vybrat obor i v tomto odvětví. Nezapomeňte, že to, co vystudujete, budete možná dělat celý život.

Pokud nevíte, začněte obecně a vylučovací metodou. Obory se dají rozdělit na humanitní, umělecké, technické a ekonomické. Do humanitních spadá například studium jazyků, sociologie, právo nebo filozofie. Umělecké obory zase nabízejí kresbu, tanec, divadlo nebo film. Technické obory zahrnují matematiku, fyziku, chemii či studium informačních technologií. Ekonomické obory jsou na rozhraní těch humanitních a technických – ekonomie je totiž společenská věda, ale zahrnuje poměrně velké množství matematických principů.

Ne u každého oboru už z názvu poznáte, co vás na něm čeká. Podívejte se proto také na studijní plán a stručné anotace předmětů, abyste nebyli zklamaní hned v prvním semestru.

Pokud si nejste jistí, zkuste některý z on-line testu studijních předpokladů. Vzorové testy najdete například na stránkách Tutor, Scio nebo Jobs.cz. Můžete si také přečíst rozhovor s lektorem přípravných kurzů Martinem Vítou.

Mám na to?

Zkuste se nad sebou kriticky zamyslet. Celou střední školu jste se dřeli matematiku od rána do večera, chodili na doučování a snažili se, co vám síly stačily – a přesto jste na vysvědčení měli nejlépe trojku s odřenýma ušima. I když vás teď studium matematické analýzy na Masarykově univerzitě z nějakého důvodu láká, nedoporučujeme vám ho.

Na druhou stranu si musíte věřit. I když na vámi vybraný obor vezmou jen pět procent přihlášených uchazečů, pokuste se zůstat klidní, pilně studujte a nenechte si od okolí podrážet nohy. Pokud se na studium aplikované informatiky netváří vaši prarodiče dvakrát vstřícně, možná je to jen tím, že si pod tím neumí nic představit. Zkuste pochybovačnému okolí vysvětlit, co vám studium dané školy přinese, co z vás bude, a proč myslíte, že na studium tohoto oboru máte právě vy.

Kromě samotného studia vás může překvapit i náročnost přijímacích zkoušek. Podívejte se, kolik procent uchazečů vámi vybraný obor přijímá, zkuste si vyplnit vzorové testy. Najdete je na stránkách fakult nebo třeba v různých internetových diskusích od starších studentů.

Kde chci studovat?

Chcete při studiu zůstat bydlet doma, nebo se naopak nemůžete dočkat stěhování na druhý konec republiky? Jaké školy jsou ve městě, kde si představujete svou budoucnost? A jsou na nich obory, které by vás zajímaly?

Pokud nebudete bydlet doma, pak je nutné zvážit i náklady na bydlení – říká se, že v Praze je blaze, ale draze. Koleje i bydlení v bytě je tu dražší než v jiných studentských městech. Budou vás rodiče podporovat, nebo si budete muset najít brigádu? A budete stíhat studium s prací najednou?

Využijte také dnů otevřených dveří – seznámíte se s prostředím školy, zázemím, okolím, můžete se doptat na podrobnosti už současných studentů.

Rozhodovat se můžete i mezi veřejnou a soukromou školou. Jak si vybrat, si přečtěte v našem dřívějším článku.

Co pak?

Většina lidí jde studovat obor, o kterém věří, že v něm jednou bude i pracovat. Má ale váš vysněný obor uplatnění? Samozřejmě – práci najdete snad ve všech oborech, které lze studovat. Ale budete uplatnitelní v místě, kde chcete žít? Jaké platové podmínky vám obor nabídne? Bude váš pracovní život slučitelný s tím, co chcete od života soukromého? Pokuste se už při výběru školy myslet na budoucnost.

Odpovězte si!

Abyste si výběr usnadnili, odpovězte si na následující otázky. Uvidíte, že se vám spektrum možných škol a oborů výrazně sníží. Šťastnou ruku při výběru!

  1. Co chci studovat?
  2. Kde chci studovat?
  3. Které školy připadají v úvahu?
  4. Jakou má škola pověst, co o ní říkají i studenti?
  5. Jaké jsou šance, že mě přijmou?
  6. Nabízí škola a město i sportovní a kulturní vyžití?
  7. Přihlédne škola při přijímačkách k mým úspěchům na střední škole?
  8. Má obor uplatnění v místě, kde budu žít?

Zdroj ilustrací: freeimages.com

Další články k tématu