Jak si přivydělat? Zkuste doučování

21. 3. 2012 | Studentský život

Doučování je pro studenty ideální brigáda. Člověk sám se při něm ledacos naučí, dostane slušně zaplaceno a většinou ho samotného taková práce baví. Doučovat se dá téměř cokoliv. Jak ale takovou brigádu sehnat?

Doučování je velmi častá studentská brigáda. Není divu. Je taky jedna z nejlepších. Z call-center většina lidí uteče po několika týdnech či měsících, z pokladny v obchodě vás budou bolet záda, ne každého baví chodit uklízet nebo posouvat věci po pásu. Nehledě na to, že na nekvalifikovaných brigádách si vyděláte mnohem méně než na těch, které vyžadují vaše specifické znalosti a dovednosti.

„Ale když já nevím, co bych mohl učit…“

Doučovat lze téměř cokoliv. Zamyslete se nad tím, kde jsou vaše silné stránky – ovládáte jazyky? Matematiku? Můžete doučovat něco, co souvisí s vaším studijním oborem? Jedinou důležitou podmínkou pro to, abyste mohli doučovat, je trocha pedagogického nadání. Musíte být schopni vědomosti předat a mělo by vás to bavit. Pokud vaše hodiny budou nudit a otravovat vás, buďte si stoprocentně jisti, že otrávíte také vašeho žáka.

Doučovat lze také téměř kohokoliv. I když nejste nějak extrémně dobří v jazycích ani v matematice, můžete pořád ještě doučovat menší děti. U těch je ale obzvlášť důležité dělat hodiny zábavně, abyste udrželi jejich pozornost. U dětí jde většinou o to, aby s nimi někdo aspoň jednou týdně seděl a přiměl je k učení, případně s nimi udělal jejich domácí úlohy. Často tak suplují úlohu zaneprázdněných rodičů, kteří na trápení nad úkoly se svými dětmi prostě nemají čas.

Někdy jde při doučování jen o to, udělat s dětmi domácí úkoly

Někdy jde při doučování jen o to, udělat s dětmi domácí úkoly

Doučování se dá sehnat i v Bille

Základní možnosti jsou dvě – buď budete vylepovat inzeráty a čekat, až zájemci osloví vás, a nebo se vy sami ozvete na inzeráty cizí. Pokud jde o to, kde se ke kontaktům na žáky dostat, vyzkoušejte následující varianty.

Nástěnky

Základním krokem je prohlédnout si nástěnky u vás na škole. Můžete tam také vylepit svou nabídku. Nástěnkami na půdě jednotlivých kateder to však nekončí. Zajděte také do nejbližších supermarketů typu Billa nebo Albert a podívejte se, zda mají nástěnku také tam. Pokud ano, důkladně ji zkontrolujte a přilepte tam svůj lístek.

Inzerce v informačním systému vaší školy

Většina vysokých škol je spravována prostřednictvím nějakého informačního systému. V něm zpravidla najdete sekci pro inzerci. Právě ta vás bude zajímat.

„Doučovací servery“ a zprostředkovatelské služby

Existuje několik serverů, které zprostředkovávají doučování. Některé z nich vyžadují, abyste na doučování měli živnostenský list. Můžete se tam přihlásit jako lektoři, vyplnit svůj profil a čekat na nabídky. Váš profil se bude zobrazovat všem návštěvníkům těchto stránek a pokud bude zajímavý, žáci se vám brzy sami ozvou. Tyto servery jsou například:

  • Naučím.cz – cenu výuky si určujete sami, 15 Kč (u hudební výchovy 20 Kč) za hodinu platíte serveru Naučím.cz jako provizi
  • Doučujeme.cz – pouze inzertní server
  • Doučování.cz – cena za výuku je fixní, pohybuje se kolem 160 Kč/hodinu; za zprostředkování platíte společnosti 40 Kč jako „zápisné“ za každého nového žáka a poté 10% provizi z každé hodiny
  • Doučujeme.eu – server jednoduše propojující ty, kdo doučování hledají a kdo ho nabízí

Cena záleží na vás

„Kolik si mám říct za hodinu?“ Tak přemýšlí asi každý student před započetím své doučovací kariéry. V podstatě záleží na vás, na komplikovanosti toho, co budete učit, a také na vašich zkušenostech. Pokud s doučováním začínáte, můžete chtít po vašem žákovi něco mezi 100 – 150 Kč/hodinu. Záleží na tom, kolik vám bude schopen a ochoten žák dát. Pokud učíte pokročilé, jste skutečně dobří a máte velké zkušenosti, můžete si říct i o dvě nebo tři sta korun (samozřejmě pokud najdete někoho, komu za takovou částku budete stát). Je zvykem, že pokud dojíždíte vy za vaším žákem, cestujete obvykle na vlastní náklady a že za čas strávený na cestě nejste placeni. I na tomto se však můžete domluvit a například o dvacetikorunu navýšit cenu jako kompenzaci cestovného.

Co na to právníci

Studenti často doučují takzvaně „načerno“. Pokud doučováním nevyděláváte mnoho peněz a jedná se o práci typu „tu a tam něco“, neměl by to být problém. Nejedná se totiž o soustavnou činnost, a tudíž není potřeba mít pro ni živnostenský průkaz. Pokud však doučujete třeba 30 hodin měsíčně, jde již o podnikání, a na to je průkaz potřeba. Studenti platí jen minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, daně jsou jim také odpuštěny (pokud jejich roční příjem nepřesáhne určitý limit), proto pro ně živnostenský průkaz není zas tak drahou variantou. Není však výhodná pro ty, kdo chtějí začít po škole podnikat. První dva roky má začínající podnikatel totiž určité výhody, které by si tímto „vyplýtval“ na doučování. Je dobré svou situaci zkonzultovat na živnostenském ú­řadě.

Zdroj fotografie: Stock.Xchng

Další články k tématu