Jak sehnat letní brigádu v zahraničí

30. 5. 2016 | Studium v zahraničí

Léto, moře, zdokonalení se v cizím jazyce – a nějaké ty vydělané peníze. Pokud si nějak takto představujete ideální letní brigádu, seberte odvahu a jeďte. Jde nejen o neocenitelnou zkušenost, ale o zážitky, nové přátele a také zajímavou položku do CV. A navíc – kdy jindy v životě budete mít prázdniny skoro 4 měsíce?

Co, kde, jak, s kým

Tyhle základní otázky by si měl zodpovědět každý, kdo o práci na léto v zahraničí uvažuje. Je opravdu odvážné jít do všeho po hlavě natolik, že si člověk nic předem nezajistí, prostě do cizí země přijede a jednoduše doufá, že „si něco přece najde“. Odvážným často sice štěstí přeje, na druhou stranu je štěstí často vrtkavé. Proč si ho tedy nepojistit? Jedete-li pracovat do cizích krajin poprvé, máte dvě možnosti (kromě již té zmíněné – dělat vše na vlastní pěst). Tou první je sehnat si summer job přes agenturu. A tou druhou je udělat totéž přes kamarády a známé.

Hurá – agentura!

Společností, které se specializují na zprostředkovávání letních brigád v zahraničí, je spousta. Pobyty nejčastěji probíhají přes tzv. program Work & Travel. Podmínkou je být studentem VOŠ nebo VŠ ve věkovém rozmezí 18 – 30 let. Možností, co dělat, je nespočet – od plavčíka, přes instruktora surfování, recepční, prodavačku v lokálním obchůdku po práci v zemědělství jako je třeba proslulé trhání třešní na Novém Zélandu.

Pak samozřejmě záleží na vás, kam se chcete vydat. Pro práci v zemích EU žádné povolení nepotřebujete, stejně jako na Island a do Norska. Například do USA je ale nutné vízum i pracovní povolení, stejně jako do Kanady, Austrálie či na Nový Zéland. Zprostředkova­telskou agenturu, přes kterou se rozhodnete jet, je určitě užitečné si ověřit. Můžete to udělat na těchto webových stránkách, snadno pak zjistíte, zda má daná agentura platné povolení od českého ministerstva práce.

„V Americe jsou lepší a horší místa, kde můžete pracovat,“ říká Jakub Slunečko (22), student žurnalistiky na FSV UK, který pracoval jako plavčík právě přes program Work & Travel. „Já jsem si vybral dobře – New Jersey, přímo na východním pobřeží. Vím ale z jiných zkušeností, že nějaká místa jsou zapadlejší a ‚nudnější‘. Je proto nutné i pečlivě vybírat a spíše než na vyšší plat hledět taky na atraktivitu daného místa. A řešit to včas.“

Výhodou služeb agentury je fakt, že vám zajistí pracovní místo, pomůže vyplnit potřebné papíry a připraví vás i na rozhovor na ambasádě. Naopak nevýhoda může být nemalá vstupní investice – poplatek za služby agentury se pohybuje v přepočtu od 10 000 do 35 000 Kč v případě, že chcete jet do USA. Záleží také, co všechno si chcete od agentury nechat zařídit. V případě, že již máte zajištěnou práci, bude cena poplatku logicky nižší.

Kamarádi poradí

Varianta vycestovat za summer jobem prostřednictvím kamarádů či známých má nesporné výhody. Ušetříte za poplatek agentuře. Pokud je na vaše přátele spoleh, máte téměř 100% jistotu, že nikomu nenaletíte a navíc máte reference přímo z první ruky. Mělo by být ale samozřejmostí, že přátelé budou fungovat jen jako zprostředkovatelé a vy si vše potřebné s vaším budoucím zaměstnavatelem dojednáte sami.

Můžete se ale zeptat i kamarádů, kteří byli v cizí zemi s agenturou. Dobrou strategií také je rozhodit sítě na facebookových skupinách, případně si pročíst reference nejen na oficiálních stránkách zprostředkova­telských agentur, ale také na různých neoficiálních fórech. Zákulisní informace tohoto typu vám mohou pomoct vyvarovat se nemilých překvapení.

Jen na krátko

Jestliže nechcete věnovat pobytu v zahraničí celé léto nebo prostě nemáte čas či máte povinnosti, je tu další varianta, jak se podívat mimo ČR. Facebooková skupina Youth Projects CZECH REPUBLIC nabízí sdílení informací o projektech všeho druhu. Cesta do dané destinace bývá hrazena do výše 100 EUR na osobu, jídlo a ubytování je pro účastníky zajištěno. Program bývá většinou tematizovaný. Většinou jde o přibližně 10denní projekty, částečně hrazené z evropských fondů a z programu Erasmus +.

Neváhej a jeď!

Nesporným přínosem dlouhodobějšího „výletu“ do zahraničí je schopnost osamostatnit se, poradit si v kdejaké situaci, navázat nová mezinárodní přátelství, samozřejmě rozmluvit se v daném jazyce, poznat cizí zem a její tradice, rozšířit si obzory…

„Hlavně neváhejte. Cestování a poznávání nových lidí a kultur je největší výhoda, kterou máme a kterou si můžeme narozdíl od našich rodičů celkem svobodně užívat,“ dodává Jakub Slunečko.

Zdroje: nazkusenou.cz, chcidousa.com, mpsv.cz, ec.europa.eu

Zdroj fotografií: freeimages.com