Jak se z toho nezbláznit

6. 2. 2017 | Studentský život

Poučky známe všichni – rozvrhnout si plán, odpočívat, dobře jíst, nezapomínat se trochu hýbat. Jak ale opravdu ve zdraví přežít, když přijdou zkoušky, najednou nestíháme a motivace do učení pořád upadá?

Četli jsme jich desítky. Návodů, jak si udržet work-life balance, jak se efektivně učit i neučit. Myslíme, že máme všechno pod palcem a jsme připraveni na nejhorší. Pak ale přijde zkouškové a my si ve dvě ráno říkáme, že zítra už fakt půjdeme spát dřív. Do postele uleháme s vědomím, že si lžeme do kapsy a o výpiskách z výpisků se nám už i zdá. Spánková a sociální deprivace a stravování čokoládou a polívkami z pytlíku – to je to pravé zkouškové. Jak si ho tentokrát vážně udělat jinak?

studying-4-1239532

Předem varujeme, že žádný kouzelný trik neexistuje. Ani když do sebe nasypete všechna povzbuzovadla světa, jeden večer vám stačit nebude. A výmluvy tentokrát nebereme.

„To se nedá stihnout.“

Jestli patříte (spolu s autorkou tohoto článku) ke skupině studentů, které postihl nešvar souběžného pracovního nasazení a studia, vezměte si dovolenou. Vaše kariéra tři týdny počká, slibujeme. A přestaňte pořád kontrolovat e-maily, oni vám zavolají, kdyby se něco dělo.

Jestli každý den vysedáváte s kamarády v kavárnách a každý večer v hospodě, tak jasně, to se taky pak to učení blbě stíhá. Ani váš sociální život nikam nezmizí, když si od něj na chvilku odpočinete u knih. Zase za to můžeme dát ruku do ohně. O nejlepší příhody beztak nepřijdete – budou druhý den na Snapchatu, Instagramu nebo Facebooku. A vy se jim zasmějete během odpočívací pauzy. Navíc bez kocoviny!

study-1-1472926

Jo, a taky sociální sítě trochu omezte. Kolikrát se nám všem stalo, že „jenom se mrknu, co novýho na fejsíčku“ nakonec zabralo tři hodiny. Čím méně budete prokrastinovat, tím rychleji budete mít všechno za sebou.

„To si v životě nemůžu zapamatovat.“

To asi nemůžete. Nikdo taky nečeká, že budete citovat všechno slovo od slova. Zkuste u učení místo mechanického čtení také trošku přemýšlet. Nakonec uvidíte, že jsou všude nějaké souvislosti a logika, která vám pomůže učivo zapamatovat – a co víc, lépe si ho u zkoušení vybavit.

„To je tak strašná pruda.“

Možná nikdy v praxi nebudete potřebovat znát souborné dílo Nietzscheho, antické právo ani všechny chemické rovnice světa. Ale titul se vám bude hodit vždycky. Těch pár školních let je ve vaší budoucí kariéře vlastně jenom chvilka. A to úsilí za to bude stát – s titulem se lépe hledá práce, dostanete vyšší plat a navíc se vám bude hodit i když se rozhodnete opustit obor, na kterém se právě teď trápíte.

„To nedám.“

Ale jo, neříkejte, že tu školu před vámi nikdo nedokončil. Půjde to. A i kdyby to jednou nevyšlo, opakujeme oblíbené rčení, že „zkouška je od slova zkusit“, a pokusů máte několik.

Tak nekňourejte, přestaňte bloumat po internetu a otevřete učebnice. Za pár týdnů je to zase za námi.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Autorka: Laura Havlová

Další články k tématu