Jak se učit efektivně. Nejen o svátcích

23. 12. 2016 | Rady maturantům

Vánoce, Silvestr, pohádky, cukroví a klid. Nebo taky hodiny, večery a dny nad knihami, kdy se budete snažit naučit na lednové testy. Poradíme vám, jak studiem strávit co nejméně času.

Pamatujete si, jak vás rodiče a učitelé vždycky nutili sedět celé odpoledne v knížkách a šprtat, šprtat, šprtat? Od té doby učení asi není váš nejoblíbenější koníček. Ale my víme, jak si ho zpříjemnit – nebo alespoň zkrátit!

Čisto na stole, čisto v hlavě

Začněte tím, že si uděláte pořádek. Jak ve svém studijním koutku, tak v hlavě. Ze stolu dejte pryč všechno nepotřebné a rozptylující. Vyvětrejte, protože v čerstvém vzduchu se budete lépe soustředit. Přestaňte myslet na jiné věci – odepište kamarádům, zavolejte babičce a jdeme na to.

 Všude dobře, u stolu nejlépe

Učit se samozřejmě můžete kdekoliv, doporučujeme to ale dělat někde, kde hned neusnete (postel) nebo vás nebude rušit okolí (kavárny). Můžete se učit sami u stolu, nebo v knihovně či studovně s dalšími trpitely. Poslední dvě místa navíc mají tu výhodu, že když si nevíte rady, můžete sáhnout po odborné literatuře a vše si dohledat.

 Rozvrhněte si to

Vymezte si čas, kdy se budete učit. Tak na to hlavu připravíte a navíc nebudete studium odkládat na „až umyju nádobí“, „až si utřu prach“, „až dokoukám seriál“. Prostě od tří do šesti se učíte a hotovo. Nestanovujte si tenhle čas ale až těsně předtím, než půjdete spát – unavený mozek samozřejmě nemá takový výkon, jako když jste plní energie. Pomůže i pravidelnost – každý den ve stejný čas, a učivo vám hned půjde do hlavy lépe.

Učení si rozplánujte. Je jasné, že učebnici nepřelouskáte za jedno odpoledne a naopak, že na učení pěti stran nepotřebujete měsíc. Vyhnete se tak dvěma věcem: že budete nestíhat, nebo že se naopak „přeučíte“. Hlavně nenechávejte vše na poslední chvíli, protože věci naučené narychlo, také narychlo zapomenete, a je možné, že to, co jste ráno ještě věděli, si už odpoledne u zkoušení nevybavíte.

Nezapomeňte odpočívat! Ne jenom každou noc, ale i v průběhu učení – naše hlava dokáže dávat pozor ani ne hodinu, pak už začnete myšlenkami utíkat od sešitu někam jinam. Dělejte si proto pětiminutové přestávky aspoň dvakrát do hodiny. Protáhněte se, napijte se, dejte si svačinku a zpátky do práce.

Motivace motivuje

Když vám za samé jedničky ve zkouškovém neslíbí nic vaši rodiče, slibte si něco sami. Nové šaty. Boty do posilovny. Víkend na chatě s kamarády. Pět litrů zmrzliny. Tři dny spánku. Cokoliv na vás platí.

 

books

Zapojte smysly

Čím více smyslů při učení zapojíte, tím snáze si látku zapamatujete. Tady každému vyhovuje něco jiného – čtěte si učivo nahlas; zvýrazňujte si důležité informace; vytvořte si paměťovou mapu; učivo si můžete namluvit do telefonu a poslouchat ho třeba cestou do školy, nebo kamkoliv jinam; udělejte si „výpisky z výpisků“; připravte si mnemotechnické pomůcky; nakreslete grafy; zkrátka cokoliv, co vám pomůže. Pokud si ale jednu metodu vyberete, zkuste se jí co nejvíce držet po celou dobu učení.

Správně čtěte

Pokládejte si otázky, poproste někoho, aby vás vyzkoušel. Nečtěte jen mechanicky celý text pořád dokola a nesnažte se ho memorovat, protože tak všechno rychle zapomenete. Dávejte věci do souvislostí, odvozujte si další poznatky. Nejen, že se vám bude učivo lépe pamatovat, ale také zjistíte, že dokonce dává nějaký smysl.

Můžete použít například metodu PQRST: preview (zběžné prolétnutí látky) – questions (sami sobě položte otázky týkající se studijního materiálu) – reading (pečlivě si vše prostudujte) – self-recitation (nahlas si učivo zopakujte) – testing (vyzkoušejte si, jestli všemu rozumíte a co všechno si pamatujete).

Kombinujte zdroje – jednak nebudete mít učení tak jednotvárné, takže lépe udržíte pozornost, jednak se na věc budete moci podívat z více úhlů pohledu, a ty porovnat.

Poučte se z chyb

Každý děláme chyby, ale je důležité si je zapamatovat a pokusit se je neopakovat. Co se vám minule nepovedlo? Co vám chybělo? Zamyslete se a zkuste svůj studijní plán podle toho vylepšit. A teď už s chutí do toho!

 

Zdroj fotografií: freeimages.com

Autorka: Laura Havlová

Další články k tématu