Jak se připravit na maturitní slohovku

25. 3. 2016 | Rady maturantům

Maturita z českého jazyka a literatury má kromě didaktického testu a ústní části i část nazvanou „písemná práce“. Hlavní je neztratit hlavu a nesplést si pracovní postup s receptem či líčení s vyprávěním.

Písemná práce (a také ústní zkouška) je klasifikována hodnotiteli jmenovanými ředitelem školy, kteří jsou držitelé platných osvědčení k hodnocení zkoušek společné části maturity. Slohovka je také logicky třetina celkového hodnocení z českého jazyka a literatury.

O koze? Ne, o voze.

Vyberte si téma, o kterém něco víte. U maturity se nebudete moci radit s Googlem, a tak je dobré při rozhodování brát ohled na to, co je vám nejbližší. Přečtěte si také pořádně zadání, abyste věděli, jak je téma myšleno a nepopisovali „kozu“, zatímco autoři zadání po vás chtěli popis „vozu“. Dejte si také pozor na dodržení slohového postupu. Vyprávění by mělo končit pointou, na výklad nebo referát musíte znát dostatek faktů a ne vařit z vody.

PČP – Pravidla, čas, počet slov

Na vybranou budete mít z 10 témat, která jsou tematicky různorodá. Zadání dostanete ve vytištěné podobě na lavici, budete ho tedy mít stále před očima. Minimální délka práce je 250 slov. Maximální hranice stanovena není, nezapomeňte ale, že na práci máte 90 minut, proto se nerozepište přespříliš. Zde najdete vzorová zadání, ze kterých můžete aspoň trochu odhadnout, co vás čeká, ale i mnoho dalších užitečných informací.

Během psaní slohovky můžete používat Pravidla českého pravopisu, což je nesporná výhoda. Proto je rozumné si je alespoň prolistovat a naučit se v této knize hledat. Může se vám to hodit.

Úspěch – 10% talentu, 90% dřiny

Během školního roku vám dá jistě váš učitel či učitelka češtiny možnost, abyste si slohové postupy procvičili. Nepodceňte to a poučte se z chyb, které během psaní uděláte. Pro náležitou zpětnou vazbu můžete cvičnou slohovku klidně zkonzultovat s učitelem. Vám to pomůže a on uvidí zájem z vaší strany, což také není na škodu.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu