Jak se osamostatnit od rodičů

26. 9. 2015 | Rady maturantům

Kdy je správná doba osamostatnit se od rodičů? Budete na to mít? Zvládnete to? Postavit se na vlastní nohy nemusí být vždy hračka. Ale každého to jednou čeká – třeba když nastupují na vysokou.

Lákadla volnosti
Důvody, proč se osamostatnit, jsou hnacím motorem to uskutečnit. Co vás k tomu tedy vede? Často to bývají neshody a hádky s rodiči. Zažitý pocit, že se musíte chovat podle rodičů, když bydlíte pod jejich střechou.

Mohou to být ale i pozitivní důvody, jako sestěhování se s partnerem nebo kamarády. Možná chcete i pocit volnosti, abyste si mohli dělat co chcete, vodit si domů koho chcete a nemuseli nikomu nic vysvětlovat.

Mám na to?
Jenže je třeba si položit základní, a pro někoho možná i nepříjemnou otázku: Budu na to mít? Myšlenka osamostatnění je krásná – bydlet s přáteli, pařit, užívat si. Ale bohužel musíme myslet i na povinnosti, které to přináší. Peníze. Největší položku zaberou výdaje za jídlo a pronájem. Je velmi důležité mít práci či brigádu, ze které hodláte své osamostatnění financovat. Je vhodné myslet trošku dopředu a mít nějaké úspory, když chcete s osamostatně­ním začít.

Kdo se bojí, nesmí…
Zbudou mi peníze na zábavu? Zvládnu studium a práci? Jistě vám v hlavě běží mnoho otázek. A co se zeptat starších kamarádů, kteří již nějaký ten rok sami žijí. Budou mít jistě nepřeberné množství tipů z vlastní zkušenosti, co udělat a čeho se vyvarovat. Zřejmě znáte známé přísloví: Kdo se bojí, nesmí do lesa. V tomto případě by to bylo spíš: Kdo se bojí zeptat, nemůže se nikdy osamostatnit.

Studentský byt
První možnost je studentský byt. Pro začátek je lepší bydlet na pokoji s někým, ať už je to kamarádka či partner. Ve dvou se to přece lépe táhne a určitě to bude výhodnější především finančně. Na kraji měst či v blízkých vesnicích jsou byty či pokoje k pronájmu levnější.

Takže pokud oželíte komfort centra a to, že je všechno blízko, můžete bydlet celkem levně. Například z blízkého města či vesnice, kde jezdí vlak, můžete být v centru rychleji než autobusem z okrajových částí.

Koleje

Druhou možností jsou, tedy především pokud ještě studujete, koleje. Na koleji se dá bydlet opravdu výhodně. Pokud vám nevadí pět spolubydlících ve velkém pokoji, můžete se osamostatnit a bydlet opravdu „za pusu“. Pár měsíců se takto žít dá, než si najdete něco vyhovujícího nebo si našetříte více peněz. Další možností je zeptat se známých či vzdálenějších příbuzných, jestli nenabízejí k pronájmu nějaký pokoj, a třeba vám dají slevu.

Pro a proti osamostatnění
Když před námi stojí nějaké rozhodnutí, rady často zní: sepište si do dvou sloupců pro a proti. Sloupečky týkající se osamostatnění mohou vypadat třeba takto: Plusy • Jste pány svého času. • Můžete si domů vodit koho chcete. • Můžete pořádat párty. • Nemusíte uklízet tak často. • Nemusíte psát rodičům, kdy přijdete domů.

Mínusy • Máte stále prázdnou ledničku. • Když náhodou máte nějaké jídlo, nemáte ho z čeho jíst, protože všechny talíře leží ve dřezu. • Nikdo už vám nekupuje bonbony a pochoutky. • Nečeká na vás doma teplá večeře. • Musíte myslet na placení nájmu a jiných záležitostí. • Pravděpodobně nebudete mít většinu měsíce peníze na jídlo, protože jste je všechny utratili v hospodě. I přes všechny tyto nevýhody bydlet sám za to jistě stojí.

Jen na zkoušku
Jste ještě příliš mladí a nezkušení, bojíte se, že to nezvládnete? Vaši rodiče se bojí, že to nezvládnete? Nechtějí vás pustit z domu? Co se s nimi domluvit a jít bydlet jen na zkoušku, například na půl roku? Nechtít po rodičích žádné peníze, ale domluvit se s nimi, že kdybyste náhodou nevyšli, založí vás nebo dovolí, že se k nim můžete vrátit zpátky.

Většina rodičů své děti podpoří a vyjde jim vstříc. Budou rádi, že dospíváte a chcete se osamostatnit. Rozhodně ale nezneužívejte jejich peněz, dejte do toho všechno a ukažte rodičům, ale především sobě samým, že to zvládnete. A kdo ví, třeba zkouška bude už napořád. Hodně štěstí všem!

Autorka: Monika Fischerová Zdroj foto: http://www.freeimages.com/

Další články k tématu