Jak se obléct na maturitní ples

26. 12. 2014 | Rady maturantům

Plesová sezona je v plném proudu a mnoho maturantů má před sebou nejdůležitější večer roku – maturitní ples. Poradíme vám, jak se na něj správně obléknout.

Zařizování prostor, vymýšlení výzdoby, zvaní rodiny a přátel, vybírání hudby, nácvik nástupu. Příprava maturitního plesu zabere měsíce a stojí spoustu peněz. Jednou z věcí, kterou možná častěji řeší slečny, ale ani pánové se jí nevyhnou, je výběr vhodného oblečení. Tak tedy: dlouhé, nebo krátké šaty? Černý, nebo barevný oblek? Otevřené, nebo zavřené boty? Čtěte dál a vše se hned dozvíte.

Muži

Přesto, že s výběrem šatů si většinou víc lámou hlavu slečny maturantky, a pánové zkrátka vytáhnou jediný oblek, který jim visí ve skříni a dál garderobu neřeší, začneme právě jimi. I když se totiž jedná „jenom“ o maturitní ples a o žádné předávání Oscarů, základní pravidla dress code je dobré znát.

Začněme odspod – botami. Nejvhodnější pánskou obuví na ples jsou černé lakýrky (tedy boty z černé lakované kůže). Byť vás obouvání, pánové, bude stát trochu víc námahy, volte boty na šněrování. Žádné suché zipy ani nazouvací bačkorky se na ples zkrátka nehodí. Boty si nepůjčujte ani od bratra nebo tatínka – pokud vám budou velké, malé, nebo zkrátka nepohodlné, ples si moc neužijete a každý tanec protrpíte. A vezměte si do nich černé vysoké ponožky. Barevné fusekle ani obnažený pánský kotník na ples nepatří.

Košile – jediná přípustná barva košile na ples je podle etikety bílá. U maturitních plesů se ale toleruje jistá míra kreativity a mladistvosti – pokud tedy nebude vaše košile neonově zářit do dáli, pak může být i barevná. Přesněji jednobarevná – havajské potisky prosím nechte doma. Možná jste u svého dědečka někdy viděli, že pod košili nosí nátělník. To nedělejte. Je to vidět (podobně jako „neviditelná“ ramínka u dámských podprsenek) a rozhodně vám to nepřidá body na sex appealu. Pokud by vás náhodou napadlo vzít si košili v krátkým rukávem, pak vězte, že je to nápad, který byste měli zase co nejrychleji zapomenout.

Kravata – stejně jako košile: jednobarevná, případně s jemným vzorem (proužek, puntík). Pokud si ji neumíte uvázat ani podle návodu na YouTube, nechte si pomoct od maminky nebo přítelkyně. Kravata by měla končit u spony opasku. A pamatujte, že čím užší (slim) oblek, tím užší kravata se k němu hodí.

Oblek – asi nejsložitější vybírání budete mít právě s ním. Pozor na to, aby dobře seděl v ramenou, nebyl příliš úzký nebo široký přes hrudník, rukávy končily minimálně (!) centimetr nad rukávy košile a kalhoty vám neplandaly po zemi. Oblek musí být v tmavé barvě – černý, šedý, tmavě modrý, a ideálně bez vzorku. Pokud máte obstojnou postavu, volte slim střih. Pozor – spodní knoflík obleku se nikdy nezapíná a do kapes se nic nedává (ani telefon, ani peněženka, ani ruce).

Nakonec odložte všechny batohy a zimní bundy (na ples jedině v kabátu – i když ho necháváte v šatně!).

Nezapomeňte vše aspoň trochu sladit – černý oblek, hnědé boty, zelená košile a žlutá kravata z vás krále plesu neudělají. Méně je více, takže zkuste celý outfit vyladit maximálně ve třech barvách (které se k sobě hodí!).

Dámy

Stejně jako u pánů, začneme i u dam obuví – na ples se zpravidla nosí uzavřené lodičky. Pokud se ale podíváte na nohy 95 procent maturantek, budou mít takzvaný peep toe, ne-li přímo boty taneční, páskové. Takže tohle pravidlo se postupně uvolňuje. Přesto byste neměly přijít například v botách na platformě místo podpatku. Boty bez podpatku taktéž nejsou přípustné – a to ani po výmluvě, že vás z podpatků bolí nohy. A rozhodně si vezměte jednobarevné silonky.

Protože se u pánů nevyžaduje smoking, nejsou pro slečny nutností dlouhé šaty. To ale neznamená, že můžete před rodiče, babičky a učitelský sbor nastoupit v mini – minimální délka sukně je po kolena. Podle pravidel etikety si také musíte vybrat, kterou část těla „ukážete“ – není přípustné odhalit nohy a zároveň ramena s dekoltem. Maturitní ples není přehlídka v plavkách a ukazování holé kůže je povolené pouze v jasně vymezených mantinelech.

V barvách mají slečny o mnoho volnější ruku než pánové – šaty mohou být jednobarevné i pestré. Vyvarujte se ale zuřivých zvířecích vzorů a bílých šatů. Měly by vypadat slavnostně, večerně, zkrátka tak, aby bylo poznat, že jste nepřišly rovnou ze školy nebo ze schůzky s kamarádkami, případně z rande.

Důležitý je střih šatů. Oblíbená šlehačková sukně není ale vždy nejlepší volbou. Mnohem elegantněji vypadají šaty jednoduché, splývavé. Pokud si princeznovský look nechcete odpustit, zvolte alespoň střídmější účes a doplňky, ať nevypadáte jako rekvizita z cukrárny. Šaty obecně by neměly být přeplácané a měly by vám dobře sedět (a slušet!).

Co se týče líčení a účesů, maturantky ho většinou nechávají na profesionálech. Vyberte účes, který se vám hodí k šatům a vhodně je doplňuje. Stejně tak k šatům zvolte i styl a barevnost líčení.

Stejně jako pánové i vy, dámy, zahoďte batohy, hodinky a bundy. Když už jste si daly práci s výběrem šatů, s líčením a účesem, přece to nezabijete péřovkou.

Vedle vhodného oblečení byste neměli zapomenout ani na pravidla správného chování. Gentleman s nevybíravým slovníkem nebo vrávorající princezna nepůsobí dvakrát slavnostně. Ale to už je jiný příběh.

Zdroj obrázků: freeimages.com

Další články k tématu